6 Mayıs 2024 Pazartesi

MLKP Kürdistan: Rojava devrimi etrafında kenetlenelim

Rojava devriminin 9. yılına ilişkin açıklama yapan MLKP Kürdistan Örgütü, "Büyük bedeller üzerinden yükselen, tarihsel ve güncel anlamı büyük olan bu devrim yaşamalıdır. Tüm bölge halkları, bu devrimi kendi devrimleri olarak görmeli ve onun etrafında kenetlenmelidirler" diye belirtildi.

Marksist Leninist Komünist Parti (MLKP) Kürdistan Örgütü, 19 Temmuz Rojava Devrimine ilişkin "20. yüzyıldan 21. yüzyıla isyanlardan, ayaklanmalardan Rojava Devrimine, bu tarih bizim" başlıklı açıklama yaptı.

MLKP Kürdistan Örgütü, "20. yüzyılın girişinde 1. emperyalist paylaşım savaşında Kürdistan'ın payına düşen bir kez daha parçalanmak oldu. Tüm yüzyıl boyunca Kürt ulusu kendi kaderini tayin etmek için ayaklanmalara girişti, isyanlar örgütledi. Bunlar tarihe Koçgiri, Şeyh Sait, Ağrı, Dersim isyanları olarak geçti. 1946 yılında isyandan yeni bir devlet yapılanması düzeyine sıçrama yapan Kürt ulusal hareketi, Mahabat Cumhuriyeti'ni kurdu. Bu cüretkar ileri sıçrama, ancak bir yıl varlığını sürdürebildi. Ama Kürdistan tarihinde anlamlı yerini aldı. 2001 yılında kendi kaderini tayin hakkını işbirlikçi bir zeminde inşa eden Güney Kürdistan Federasyonu ileriye doğru atılmış bir başka adım oldu. Ancak, bu adıma önderlik eden çizgi, halkçı karakterli olmadığı için Kürt ulusal birliğini büyüten bir yönde ilerleyemedi. Kürt ulusu için bu ileri adım, Kürt işçi ve emekçileri ve ezilenleri için çabuk sönen bir çıradan daha öteye gidemedi. Halkın özlemleri karşılığını bulamadı" ifadeleri kullanıldı.

2010 yılında Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da başlayan halk ayaklanmaları ikliminde dört parça Kürdistan'ın Suriye BAAS'çı egemenliği altındaki bölümü Rojava'da, halkın isyanından halkın iktidarına doğru bir adım atıldığı vurgulanan açıklamanın devamında şunlar kaydedildi:

"Suriye'nin sömürge boyunduruğu altında tuttuğu Kürdistan'ın Rojava parçasında, 19 Temmuz 2012'de Kobanê'de halk meclisleri yönetime el koydu. Kobanê'nin ardından Efrîn, Serêkaniyê, Dirbêsiyê, Amûdê, Dêrik, Girkê Legê, Tirbespiyê ve Til Temir'de de halk yönetimi ele geçirdi. Suriye'nin Halep, Rakka ve Hesekê kentlerindeki Kürt mahallelerinde de rejim güçleri mahallelerden çıkarıldı. Rojava'nın Kürt, Arap, Süryani, Asuri, Keldani, Ermeni, Çerkes ve Türkmen halklarının temsilcileri, 21 Ocak 2014'te Demokratik Özerk Yönetim'in kuruluşunu ilan etti. Rojava'nın Cizîrê kantonunda, 2014'ün ilk ayında demokratik özerklik ilan edildi. Kobanê Kantonu bir hafta sonra özerklik ilanını yaptı. Cizîrê ve Kobanê kantonlarından sonra Efrîn Kantonu da Demokratik Özerk Yönetimi'ni aynı ayın sonunda ilan etti. Suriye'nin kuzeyinde Şehba mıntıkası olarak bilinen bölge de 4. kanton olarak özerk yönetimler zincirine eklendi. Rakka, Tebqa, Minbic ve Deyr ez Zor'da halk meclisleri kuruldu. Bölgelerin kendi yönetimini oluşturmasının ardından, ortak bir yönetim ve bölgeler arası koordinasyon oluşturmak için 6 Eylül 2018'de Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi kuruldu. Geçen sürede Efrîn ve Serêkaniyê sömürgeci Türk devleti ve işbirlikçi çeteleri tarafından işgal edildi. Elbette işgalcileri kovacak, Efrîn, Serêkaniyê ve Girê Spî'yi dün nasıl özgürleştirdiysek yine özgürleştireceğiz!

"Ve bugün 19 Temmuz 2021. Rojava devrimi 9. yılını kutluyor. 2019'da Rojava'da kuruluşunu ilan eden Tevgera Komûnist a Şoreşger (TKŞ) programında da belirtildiği gibi 'Devrimimiz; ilk adımında BAAS'çı egemenlik ilişkilerine son vermiş, devletin askeri ve siyasi aygıtları tasfiye edilmiş, DAİŞ'i yenilgiye uğratmış, Kürt halkımız bakımından ulusal özgürlüğü kazanmış antisömürgeci, cins özgürlükçü demokratik devrimdir. Bu devrimle politik özgürlük kazanılmıştır' artık.

"Rojava devrimi, 21. yüzyıl tarih sahnesine giriş yaptı. Kürt halkı ve Kürdistan'ı yurt eylemiş halklar için özgürlüğün kapısı aralandı. Çölün ortasında taze bir bahar havası yayıldı tüm Ortadoğu'ya.

"Bu taze bahar havasında, büyük emekleri olan, eylemleriyle bizleri onurlandıran tüm yoldaşlarımızı, dünyanın dört bir yanından gelerek bu devrimde saf tutanları, enternasyonalizm bayrağını dalgalandıranları selamlıyor, bu devrimi gerçekleştirme ve savunma mücadelesinde şehit düşenleri anıyor, gaziliklerini bir onur nişanesi olarak taşıyanlara bir kez daha saygılarımızı sunuyoruz.

"Cins çelişkisi ve çatışmasının bir devrimci gerilim hattında konumlanmış olduğu koşullarda, cins özgürlükçü devrim programı ve uygulamalarıyla heteroseksist egemenliğe meydan okuyan Rojava devrimi, kadın ve LGBTİ+'lara ilham veriyor. Ataerkil sistemler için ne büyük bir korku!

"En bilinen destekçisinin faşist sömürgeci Türk devletinin olduğu DAİŞ'i yenilgiye uğratan ve böylece salt Rojava halklarının değil, bölge halklarının da sempatisini kazanan devrimimiz yoluna devem ediyor.

"Ancak bu yol engellerle dolu. Devrim ve karşı devrim bütün şiddetiyle karşı karşıya.

"Sömürgeci, işgalci ve teokratik devlet yapılanmaları koşullarında demokratik bir iktidarlaşma bu devletler ve rejimleri için politik olduğu kadar ideolojik olarak da büyük bir tehdit içeriyor.

"Suriye BAAS rejimi, sömürgeci Türk devleti, ABD ve Rusya emperyalistleri devrimi boğmak, halkçı demokratik cins özgürlükçü karakterini revize etmek için çalışıyorlar. Bu kuvvetler, Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetim sistemini ekonomik ve siyasi olarak burjuva kapitalist bir hatta durmasını güvenceleme yolundan saldırılarını ve kuşatmayı sistematik olarak devam ettiriyorlar. Güney Kürdistan'ın işgali, Kuzey Kürdistan'da zayıflatılan sömürgeciliğin yeniden inşası, dağlarda gerillanın imhasına odaklanmış yeni savaş konsepti dört parça Kürdistan'daki devrimci kazanımlara ve mevzilere, Rojava devriminin, devrimci karakterine yönelik birleşik bir saldırıdır.

"Bu bakımdan 9. yılında Rojava devrimimiz de kritik bir eşikten geçiyor. Bu koşullarda, Kürt ve Arap halklarının stratejik birliğini derinleştirmek, Kürt ulusunun demokratik siyasal birliğini gerçekleştirmek, komün ve meclis örgütlenmeleriyle halkın yönetime etkin katılım koşullarını çoğaltmaktan ve örgütlemekten asla taviz vermemek en önemli görevdir. İşçilerin, emekçilerin, köylülerin, kadınların, gençlerin, aydınların örgütlenmesinde derinleşmeksizin bir devrim nasıl savunulur?

"Devrimin sınıfsal karakterini işçi sınıfı ve emekçilere dayanmasından taviz vermemek, iktisadi yapının bu yönde gelişmesinde ısrarlı ve kararlı olmak stratejik önemde güncel görevlerdir.

"Genel halk meclisleri ve kadın meclisleri biçimindeki ikili iktidar ayaklarının geliştirilmesi ve güçlendirilmesi için kadın kanunlarının uygulanması karşısında zayıflatıcı ve hız düşürücü bir rol oynayan erkek egemenliğiyle ve aşiret sistemiyle mücadeleyi süreklileştirmek yolunda ilerlenmelidir.

"Büyük bedeller üzerinden yükselen, tarihsel ve güncel anlamı büyük olan bu devrim yaşamalıdır.

"Tüm bölge halkları, bu devrimi kendi devrimleri olarak görmeli ve onun etrafında kenetlenmelidirler.

"Tüm dünya işçileri ve ezilenleri, ama en başta da kadınları Rojava kadın devrimini kendilerinin devrimi olarak bilmeli, onun yaşaması ve büyütülmesi için çalışmalıdırlar.

"Dünya ezilenleri için Rojava kazanılmış devrimci bir mevzidir. Bu mevzi düşmemelidir. Bu mevzinin yaşaması için Rojava'da birleşmiş devrimciler, komünistler ve yurtsever halkımız savaşmaya devam ediyor. Ancak bu görev tanımı salt Rojava'da saflaşmış güçler ve halkımıza değil, tüm ilerici insanlık, kadınlar ve devrimci özneler için de geçerlidir.

"Burada bir kez daha 6-8 Ekim Kobanê serhildanının öncü iradesini unutmadığımızı, Kobanê ve Türkiye halkları arasında bir köprü kurmak için yola çıkan ve ama Pirsus'da şehit düşen 33 düş yolcusunun ideallerine sahip çıkmayı ölümsüzlerimizin talimatı bildiğimizin bilinmesini ister, onlara da şükranlarımızı sunarız.

"Paris Komünü 71 gün yaşadı. Ekim devrimi, ondan öğrenmesini bildi. Bizler de onlardan öğreniyoruz. Rojava devrimi, kapitalist emperyalizmin politik, iktisadi ve sosyal tüm varlık biçimlerine karşı mücadele yolundan kendi tarihinde ilerleyecektir.

"Biz komünistler, bulunduğumuz her alanda ve Rojava'da bunun için yaşayacak bunun için savaşacağız. Bunu şehitlerimize, gazilerimize ve halklarımıza bağlılığın gereği olarak görüyor, bir zorunluluk değil, bir varlık tercihi olarak addediyoruz."