16 Mayıs 2024 Perşembe

MKM binası AKP'li belediyeye tahsis edilecek

MKM'nin 18 yıldır faaliyet yürüttüğü binası, hukuksuz bir şekilde Kaymakamlık tarafından alınarak Beyoğlu Belediyesi'ne tahsis edildi. Binanın zorla boşaltılmak istendiğini belirten MKM, dayanışma çağrısı yaptı.

Mezopotamya Kültür Merkezi'nin (MKM), 18 yıldır hizmet verdiği Beyoğlu'ndaki binası boşaltılıyor. 2019 yılı içinde sözleşmesi olan MKM'ye bilgilendirme yapılmadan, bina Vakıflar Müdürlüğü tarafından 3 kez ihaleye kararı çıkarıldı. Farklı şekilde ihaleden haberdar olan, 3 kez girdikleri ihaleden 2'sini kazanan MKM yetkilileri, Vakıflar Müdürlüğü'nün "Yeterli rekabet oluşmadı" gerekçesiyle ihaleleri iptal ettiğini söyledi.

'TEBLİGAT İMZA YETKİSİ OLMAYAN BİRİNE YAPILMIŞ'
Son ihaleyi kaybettiklerini belirten MKM çalışanı Ferit Elalmış, Vakıflar Müdürlüğü'nün 4 ay önce, binanın boşaltılması için tebligat gönderdiğini, ancak tebligatı kurumda imza yetkisi olamayan bir müzisyene imzalatıldığını ifade etti. Bu durma itiraz ettiklerini söyleyen Elalmış, "Vakıflar Müdürlüğü'ne imza yetkisi olmayan bir kişinin tebligata imza atamayacağını söyledik. Fakat, Vakıflar Müdürlüğü bunu dikkate almayarak binayı bugün boşaltmamızı, aksi takdirde zorla boşaltacaklarını söyledi" dedi.

'BEYOĞLU BELEDİYESİNE TAHSİL EDİLECEK'
Binayı hemen boşaltamayacaklarını Vakıflar Müdürlüğü'ne bire bir ilettiğini söyleyen Elalmış, kendilerine "Size gerekli süreyi verdik, bu yüzden ya binayı siz boşaltırsınız ya da biz gelir boşaltırız" denildiğini aktardı. Uzun süre Vakıflar Müdürü ile görüştüğünü ifade eden Elalmış, müdürün çözümden yana bir tavır sergilemediğini belirtti. Bunun üzerine Vakıflar Müdürlüğüne bina ile ilgili siyasi bir tutum içinde olduklarını söylediğinde müdürün, "Binayı Beyoğlu Belediyesi istiyor. Bina Beyoğlu Kaymakamlığına devredildi. Dolayısıyla Kaymakamlık bir an önce boşaltılmasını istiyor ve Beyoğlu Belediyesine tahsis edilecektir" denildiğini belirtti.

'DAVA AÇACAĞIZ'
18 yıldır kültür sanat çalışmalarını bu binada icra ettiklerini hatırlatan Elalmış, binanın her köşesinde emeklerinin olduğunu ve bunun böyle ortadan kaldırılmasına izin vermeyeceklerini vurguladı. Yapılan uygulamanın siyasi bir tutum olduğunu kaydeden Elalmış, "Daha önce 49 yıllığına kiralamıştık ama Vakıflar Müdürlüğü bunu iptal ederek her yıl ihale usulü ile binayı elimizden almak istedi. Biz yapılan ihaleleri kazanınca bu seferde ihaleler iptal edildi. Şimdi de binamız kaymakamlık eliyle AKP'li belediyeye verilmek isteniyor. Biz şimdilik kendi arşivlerimizi ve gerekli eşyalarımızı alacağız ancak konuyu yargıya taşıyacağız ve dava açacağız" diye konuştu.

Kamuoyuna duyarlılık çağrısı yapan Elalmış, "Yılladır sadece Kürt kültürünü değil dünya kültürünü de yansıtan kumrumuza sahip çıkalım. Herkesi MKM binası önüne bekliyoruz" dedi.

Kursiyerler, demokratik kitle örgütleri ve siyasi parti temsilcilerinin de aralarında olduğu çok sayıda kişi MKM'nin Beyoğlu'ndaki binası önünde toplandı.