23 Nisan 2024 Salı

MKM 27. yılını konserle kutladı

Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) 27. yılını Bostancı Gösteri Merkezi'ndeki konserle kutladı. Konserde, açlık grevinde olan HDP Milletvekili Leyla Güven'in durumuna da dikkat çekildi.
Bir grup aydın ve sanatçının desteğiyle 27 Eylül 1991'de kurulan Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) 27. yılını İstanbul Bostancı Gösteri Merkezi'nde düzenlediği konserle kutladı. Konsere, Barış Anneleri, Cumartesi Anneleri ile Halkların Demokratik Partisi (HDP) il ve ilçe yöneticileri de katıldı.
 
Konserde, sanatçılar HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven'in açlık grevinde olduğunu hatırlattı; sık sık "Leyla Güven yalnız değildir", "Biji berxwedana zindana" sloganları atıldı.
 
Kayy-Der Koma Dilan Govend'in halk oyunu performansıyla konser başladı. Ardından MKM Sinema'nın hazırladığı MKM tarihini anlatan kısa belgesel film gösterimi yapıldı. Filmde hayatını kaybeden MKM çalışanlarının gösterildiği sırada alkış sesleri yükseldi.
 
Sanatçılardan sırasıyla Genim, Mervan Tan, Weysi Ermiş, Serhat Kural, Nurcan Değirmenci, Talat Yeşil sahne aldı; müzisyen Ertan Tekin, Ermeni halk müziğinde kullanılan duduk çaldı.
 
Dengbej'ler Xalede, Sebri Agıri, Bedredin Ebasi ve Mıhemede Beyro stranlar okudular.
 
MİZGİN TAHİR ÇAW BELLA'YI KÜRTÇE OKUDU
 
Konsere İran ve Suriye'den de sanatçılar katıldı. "Yare" ezgisiyle bilinen sanatçı Yelda Abbasi sahneye çıktı. Rojavalı sanatçı Mizgin Tahir, Çaw Bella'yı Kürtçe seslendirdi.
 
MKM bünyesinde çalışmalarını sürdüren Mezopotamya Dans "4 Kapı 40 makam" isimli dans performansını sahneledi.
 
FERHAT TUNÇ, LEYLA GÜVEN'İN AÇLIK GREVİNDE OLDUĞUNU HATIRLATTI
 
Sanatçı Ferhat Tunç, MKM'nin kuruluşunda yer alan sanatçı ve aydınlara selam gönderdi ve "MKM yok sayılan inkar ve talan edilen kültürün önemli mevzilerinden biridir" dedi.
 
Dinletisinin devamında "Kobanê birilerinin kabusu olsa da karanlık zihniyetin yenilgiye uğratıldığı yerdir" diyen Tunç, Kobanê üzerine yazdığı ezgisini seslendirdi; "Bu destansı direnişin sahibi olanlara buradan selam olsun" dedi. Kobanê üzerine ezginin okunduğu sırada "biji berxwedana Kobanê" sloganları duyuldu.
 
Tunç, HDP'li Güven'in açlık grevinde olduğuna dikkat çekerek, "33 gündür bedenini açlığa yatıran Leyla Güven'e selam gönderelim" dedi.
 
Sanatçılar Arhat, Ruken Yılmaz, Deniz Esmer, Koma Çiya Genim, Koma Gulen Xerzan Çiya'nın da sahneye çıkmasının ardından konser sona erdi.