19 Nisan 2024 Cuma

MKGP: Kadın gazeteciler erkek egemen savaş politikalarının hedefi oluyor

MKGP, Meksika ve İsrail'de katledilen kadın gazeteciler şahsında gazeteciliğe dönük baskı ve sansürün son bulması çağrısı yaptı. Yapılan açıklamada, erkek egemen iktidarların savaş politikalarına karşı kadın gazetecilerin mücadelesinin önemine dikkat çekildi.

Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP), Meksika ve İsrail'de katledilen kadın gazeteciler için yayınladığı açıklamayla, "Hedef alınan kadın kimliği ve gazetecilik mesleğidir" dedi.

Meksika'da Cosoleacaque'deki haber sitesi El Veraz'ın yöneticisi Yessenia Mollinedo Falconi ve muhabiri Sheila Johana Garcia Olivera katledildi. İsrail askerleri Batı Şeria'da bulunan Cenin Mülteci Kampı'na yönelik saldırısında El Cezire muhabiri Şirin Ebu Akile'yi hedef alarak katletti. 

MKGP, yaptığı açıklamada dünyanın birçok yerinde otoriter rejimlerin ve savaş politikalarının gazetecilere dönük baskı ve sansürü beraberinde getirdiğini belirtti. Birçok yerde gazetecilerin tutuklandığına, sansür ve baskıya maruz kaldığına ve katledildiğine işaret edilen açıklamada, kadın gazetecilerin ise özel olarak hedef alındığı vurgulandı.

"Gelişen bu baskılar karşısında ise gazeteciler, toplumun haber alma hakkını sağlamak, gerçeğe ulaşmak, barış ve hak haberciliğini yapmakta ısrar ederek, gazetecilik mesleğinin onurunu korumak adına bir direnç gösteriyor" ifadelerinin kullanıldığı açıklamada, İsrail'de katledilen Şirin Ebu Akile'nin erkek egemen sistemin ürettiği ve yürüttüğü savaş politikalarının hedefi olduğu kaydedildi.

"Akile şahsında hedef alınan kadın kimliği ve gazetecilik mesleğidir" denilen açıklamada, erkek egemenliğinin ürettiği savaş ve çatışma ortamlarında gazeteciliğin de mücadele gerektirdiği ifade edildi. Bu mücadelenin öncüleri kadınların hedef alındığı dile getirilen açıklama, şöyle devam etti: "Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP) olarak, Akile'yi hedef alan ve katleden bu zihniyeti reddediyor ve kınıyoruz. Basın özgürlüğünün sağlandığı, gazetecilerin mesleklerini yaparken katledilmediği, hedef alınmadığı,  tutuklanmadığı bir dünya sistemi için de mücadele etmeye devam edeceğiz."