14 Mayıs 2024 Salı

MİT'in suikast planı yaptığı Berivan Aslan: 'Bir Avusturya milletvekilini öldürmezler' diye düşünmüştüm

MİT ajanı Feyyaz Ö.'nün itiraflarında suikast düzenlenecek kişiler arasında yer alan Kürt siyasetçi Berivan Aslan, "Türk basını ve belli çevreler tarafından olay asılsız gibi gösterilmeye çalışılıyor ancak suikast planı gerçek. Dokuz gündür polis koruması altındayım. Bunu şahsi bir saldırı olarak görmüyorum. Avrupa'daki tüm muhaliflere yönelik saldırı girişimidir bu" dedi.

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ile bağlantılı Feyyaz Ö., Avusturya istihbaratına  Avusturya Yeşiller Partisi Milletvekili Berivan Aslan'a suikast düzenleme planını itiraf etti. Feyyaz Ö. Avusturya istihbarat makamlarına verdiği ifadesinde MİT ile olan bağını açıkladı ve kendisine Aslan'a saldırı emri verildiğini belirtti. Aslan dışında başka hedeflerin de bulunduğunu anlatan Feyyaz Ö. ZackZack editörü Peter Pilz'in de hedeflerden biri olduğunu aktardı.

Berivan Aslan, Feyyaz Ö.'nün Avusturya istihbaratına giderek kendisine yönelik suikast girişiminin detaylarını anlattığını kaydetti. Ö.'ün Avusturya istihbaratı tarafından sorgulandığını hatırlatan Aslan, soruşturmanın itirafçının herhangi biri olmadığını gösterdiğine dikkat çekti. 

'KAOS YARATMAK İSTENMİŞ'
"2016 yılında buna benzer bir suikast emri olduğu, üç kişinin eylülde Avusturya'ya gireceği bana bildirilmişti. Aynı bilgi Hayko Bağdat'a da gitmişti. Ben bu konuyu kamuoyuna taşımamıştım, gözdağı veriyorlar diye düşünmüştüm. 'Bir Avusturya milletvekilini öldürmezler' diye düşündüm" şeklinde konuşan Berivan Aslan'ın açıklamaları şöyle:

"Bu kişi polis karakoluna değil doğrudan istihbarata gidiyor. Konuya hakim, kendine güvenir şekilde ifadesini veriyor. Suikast için gerekli her şeyin hazır olduğunu söylüyor. Neden böyle bir suikasti gerçekleştireceğini bilmiyor ancak kendisine kaos yaratılması gerektiği emri verildiğini söylüyor. 'Suikasti Berivan Aslan'a yapın mesajı iletin' deniyor kendisine. Yaralanmam ya da öldürülmem fark etmiyor. Yani elinde ölüm emri de var.

'KENDİ CAN GÜVENLİĞİNDEN KAYGI DUYUYOR'
Şüpheli kişi bilgileri Belgrad'tan aldığını söylüyor. İlk olarak ismimi Türkiye'de bir savcıdan aldığını iddia ediyor. Suikastin detaylarına dair Belgrad'ta bu yıl kendisine aktarımda bulunulduğunu anlatıyor. Ardından da Ö'ye Avusturya'ya gitmesi ve telefon beklemesi gerektiği ve irtibata geçecek kişinin suikast emrini vereceği söyleniyor.

Bu kişi ifadesinde kendinden çok emin. Gelip itirafını yapıyor, isimleri veriyor, telefon numaralarını ortaya koyuyor. Kendi can güvenliğinden de endişe ediyor. 'Neden itiraf ediyorsun' diye sorulduğunda ise, 'Ben bu suikasti gerçekleştirseydim, beni kriminal olarak damgalayacaklar ve bana sahip çıkmayacaklardı' yanıtını veriyor. Yani aslında kendi can güvenliğinden de kaygı duyuyor. Avusturya devletinden polis koruması istiyor.

'PARİS SUİKASTİNİ BİLİYORUZ'
Paris suikastini biliyoruz, üç kadın orada öldürüldü. Bu insanlar örgütlerden gelen insanlardı. Ben herhangi bir örgütten gelmiyorum.

Bağımsız muhaliflere karşı böyle bir saldırıya girişebileceklerini, Avrupalı siyasetçilere karşı suikast eylemi yapabileceklerini tahmin etmiyordum.

Demek ki mesaj, 'kim olursanız olun, nerede yaşansanız yaşayın, biz sizi her yerde bulup öldürmeye hazırız' şeklinde.

'HAYKO BAĞDAT'A DA BİLGİ GİTMİŞTİ'
2016 yılında buna benzer bir suikast emri olduğu, üç kişinin eylülde Avusturya'ya gireceği bana bildirilmişti. Aynı bilgi Hayko Bağdat'a da gitmişti. Ben bu konuyu kamuoyuna taşımamıştım, gözdağı veriyorlar diye düşünmüştüm. 'Bir Avusturya milletvekilini öldürmezler' diye düşündüm. Medyaya taşımasam da hep bir tehdit vardı, bunu hissettiriyorlardı. Ama bu artık her şeyin onayıydı. Bunlar gerçekten peşimize tetikçi takıyor ve zarar vermek istiyorlar.

Suikast planlayacağını belirten kişi İtalya vatandaşı. Canından korkuyor, koruma istiyor.

Bundan sonrası için her ne olursa olsun, Avrupa'da nerede yaşıyorsak yaşayalım, Avrupa hükümetleri cesur bir şekilde bizi korumalı. Bizler kocaman bir yetimhanenin çocukları değiliz.

Kim olursa olsun hiç kimsenin yaşam hakkı elinde alınmamalı. Hiç kimse her ne görüşe sahip olursa olsun bu denli baskı altına alınmamalı. Özgürlüğü, hukuk devletini savunan Avrupa muhaliflerin haklarını korumalı.

'AVRUPA'DAKİ TÜM MUHALİFLERE YÖNELİK SALDIRI GİRİŞİMİ'
Ben bunu şahsi bir saldırı olarak görmüyorum. Türkiye'deki her kesim için demokratik hakları savunduğum için hedef haline getirildim. Her ne olursa olsun Avrupa'daki tüm muhaliflere yönelik saldırı girişimidir bu. Kişisel bir durum değildir, hepimizi kapsayan bir sorundur. Bu tür olaylar bize boyun eğdirmemeli. Biz hiçbir zaman el etek öpmedik. Bu olay, hangi kesimden olursa olsun bizi bir araya getirip daha da güçlendirmesi lazım. Bu olay bölündüğümüz zaman dah ada zayıf düşebileceğimizi gösteriyor. Birlik olursak bu vahşeti aşabiliriz. Bu tek başına Can Dündar ya da Berivan Aslan'ın başarabileceği bir şey değil. Bu hepimizin bir sorunu ve korkmadan, yılmadan bu sorunun üzerine gidip çözüm talebinde bulunmalıyız."

Savcılık olayla ilgili geniş çaplı bir soruşturma başlatırken, Peter Pilz'i 22 Eylül günü arayan polis "Bize teslim olan bir Türk, Türk gizli servisinin kendisine Avusturya'da bir politikacıya saldırı emri verdiğini söyledi. Söz konusu şahıs başka kişilerin de ismini verdi. Bunlardan biri de sensin" dedi.

ASLAN VE PİLZ MİT'İN İHBARCI AĞINI ORTAYA ÇIKARMIŞTI
Berivan Aslan, ZackZack editörü Peter Pilz ile birlikte MİT'in Avusturya gizli servislerinin gözü önünde Bregenz'den Viyana'ya uzanan dev bir provokatör ve ihbarcı ağı kurduğunu ortaya çıkarmıştı.

Medyaya yansıdığı kadarıyla MİT'in Almanya'da 6 bin civarında ajanı bulunuyor. MİT'in Avusturya'daki ajan sayısı ise net olarak bilinmiyor.

Savcılık MİT tetikçisinin itirafçısı üzerine bir soruşturma başlattı. Polise teslim olan tetikçi İtalyan pasaportlu Feyyaz Ö. MİT ajanı Feyyaz Ö.'nün uzun yıllar MİT ve ABD uyuşturucuyla mücadele ofisi arasında bir bağlantı elemanı olarak çalıştığı bilgisi bulunuyor.

FEYYAZ Ö., METİN TOPUZ'U YAKALATAN KİŞİ
Ö'nün aynı zamanda, ABD uyuşturucu ile mücadele ofisi için İstanbul'da görev yapan Metin Topuz aleyhine açılan davanın en önemli tanığı olduğu da biliniyor. Türkiye, Topuz'u Gülencilerin düzenlediği iddia edilen darbeye destek vermekle suçluyor.

Feyyaz Ö., Avusturya polisine verdiği ilk ifadede Topuz aleyhine yalan ifade verdiğini de itiraf etti. MİT ajanı Feyyaz Ö., bunu yapmaya zorlandığını iddia etti ve boş bir kağıda ifadesinin doldurulmak üzere imza attığını söyledi.

Savcılığın Feyyaz Ö.'nün iddialarını çok ciddiye aldığı belirtildi. Feyyaz Ö.'nün şu anda emekli olmasına rağmen MİT tarafından son bir işle görevlendirildiği belirtildi. Hayatından endişe ettiğini söyleyen Feyyaz Ö., polis koruması altında. Feyyaz Ö., hem MİT'in diğer ajanlarının isimlerini hem de MİT'in yapılanmasını çok iyi bilen bir isim olarak nitelendiriliyor. 21 Eylül günü yapılan ikinci sorgusunda Feyyaz Ö. tarafından bir dizi saldırının planlandığının anlaşıldığı ortaya çıktı. Feyyaz Ö., üstlerinin dört hedeften bahsettiğini, bunlardan birisinin de Peter Pilz olduğunu iddia etti. Berivan Aslan ve Peter Pilz polis koruması altında.

AVUSTURYA İÇİŞLERİ BAKANI AÇIKLAMA YAPMIŞTI

Avusturya İçişleri Bakanı Karl Nehammer, 1 Eylül Salı günü yaptığı açıklamada "bir Türk casusun Avusturya'da yaşayan Türk hükümeti karşıtlarıyla ilgili bilgileri Ankara’ya aktardığını" açıklamıştı. Nehammer, "Türkiye casusluğunun Avusturya'da yeri yoktur. Bu faaliyet biçimine müsamaha göstermeyeceğimiz bilinmelidir" demişti. 

BERİVAN ASLAN KİMDİR?
Berivan Aslan Viyana'da azınlıklar, inanç özgürlükleri, kadın mücadelesi konusunda aktif siyaset yapan ve 2021 Viyana eyalet seçimlerinde Yeşiller Partisinden aday olan Kürt muhalif bir siyasetçi. Açıklamaları ve milletvekilliği döneminde AKP-MHP hükümetine muhalif çalışmaları ile de hem Türkiye'deki hem de Avusturya'daki ırkçı ve milliyetçi güruhların hedefinde olan bir siyasetçi.