22 Ağustos 2025 Cuma

'Miras hakkımızdan da yaşam hakkımızdan da vazgeçmeyeceğiz'

DEM Parti İstanbul Kadın Meclis, Diyanet'in kadınların miras hakkını hedef alan açıklamalarına tepki gösterdi. Açıklamada, "Kadın dayanışması ve örgütlülüğümüzle bu saldırıları püskürtecek özgür ve eşit yaşamı hep birlikte inşa edeceğiz" denildi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İstanbul Kadın Meclis, diyanetin kadınların miras hakkını hedef alan açıklamalarına karşı Gazi Cemevi önünde basın açıklaması yaptı.

"Diyanetin kadın düşmanı hutbelerine ve haklarımızı gasp etmeye çalışan erkek egemen zihniyete karşı susmayacağız" pankartı açan kadınlar, "Faşizme karşı omuz omuza", "Diyanet elini kadınlardan çek", "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz", "Jin jiyan azadî" sloganları attı.

Basın metnini okuyan Gizem Kuzuk, "Siyasi iktidarın propaganda faaliyetlerinin yürütücüsü olarak çalışan, her açıklaması ile kadın düşmanlığını ortaya koyan Diyanet, hazırladığı hutbelerle kadınlara karşı suç işlemeye devam ediyor" dedi.

"Kendi görev ve sorumluluğunun dışına çıkarak kadınların nasıl giyineceğinden, nasıl konuşacağına, nasıl "itaat" etmesi gerektiğine dönük yaptığı hadsiz açıklamalar toplumu kutuplaştırmaktan, cinsiyetçiliği körüklemekten, kadınları hedef göstermekten başka bir şey değildir" diyen Kuzuk, Diyanet'in kadınların mirastan eşit pay almamasına yönelik sözlerine tepki gösterdi.

'HAKLARIMIZDAN VAZGEÇMEYECEĞİZ'
Kadınların kazanılmış haklarının hutbelerin konusu olamayacağını ifade eden Kuzuk, "Cinsiyetçi ve milliyetçi kodlarla, inancı istismar ederek toplumda kadın düşmanlığını beslemenize izin vermeyeceğiz. Mirasta eşitlik hakkı aynı zamanda kadınların ekonomik güvencesidir. Kadın yoksulluğunun, emek sömürüsünün derinleşerek artması karşısında kadınların kendi yaşamlarını idame ettirmesinde önemli bir yeri olan mirasta eşitlik hakkımızdan vazgeçmeyeceğiz" dedi.

'AİLE YILI' SALDIRISININ PARÇASI
"Diyanetin bu hutbesi Adalet Bakanlığının miras hukukunu tartışmaya açarak kadınların eşit yurttaşlık hakkını gasp etme siyasetinden bağımsız değildir" diyen Kuzuk, saldırıların tamamının 2025 yılının "aile yılı" olarak tanımlanmasının parçası olduğunu belirtti. 

'EŞİT VE ÖZGÜR YAŞAMI İNŞA EDECEĞİZ'
"Tüm aygıtlarıyla, bakanlıklarıyla, Diyanetiyle işbirliği içinde kadınlara açılan bu savaş karşısında mücadelemizi büyüteceğimizden kimsenin şüphesi olmasın" diyen Kuzuk, kadınların miras hakkından da yaşam hakkından da vazgeçmeyeceğini kaydetti. 

Kuzuk, "Kadın dayanışması ve örgütlülüğümüzle bu saldırıları püskürtecek özgür ve eşit yaşamı hep birlikte inşa edeceğiz" dedi.