19 Nisan 2024 Cuma

Milli Güvenlik Kurulu toplantısı bildirisi yayınlandı

Dün gerçekleşen MGK toplantısı ardından yayınlanan bildiride, Yunanistan'la artan gerginlikten Yunan hükümeti sorumlu tutularak, Yunanistan'ı teşvik eden çevreler "aklıselime davet edildi."

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında, sarayda gerçekleşen Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı sona erdi. Toplantı 4 saat sürdü. Toplantı sonrası yayınlanan bildiride, PKK/KCK'nin çöküş sürecine girdiği öne sürülerek, bu süreçte yapabileceği eylemlere karşı ilave tedbirlerin görüşüldüğü dile getirildi.

"Uluslararası hukuk ve antlaşmalardan kaynaklanan yükümlülüklerine riayet etmeye yönelik çağrılarımıza rağmen hukuk dışı uygulamalarından vazgeçmeyen Yunanistan'ın bilhassa son dönemde artan kışkırtıcı eylemleri tüm ayrıntılarıyla ele alınmıştır. NATO çerçevesinde icra edilen faaliyetleri dahi sabote edecek ve uluslararası sularda seyreden sivil gemilere ateş açtıracak kadar akıl ve mantıktan uzaklaşan Yunanistan yönetiminin beyhude çabalarına karşı milletimizin hak ve menfaatlerinin muhafazası için uluslararası hukuk çerçevesindeki her türlü meşru yöntem ve aracı kullanmaktan imtina etmeyeceğimiz kuvvetle vurgulanmıştır. Gayriaskeri statüdeki adaların silahlandırılması konusunda Yunanistan'ı teşvik eden çevreler aklıselime davet edilmiştir" ifadeleri kullanılan bildiride, Akdeniz ve Ege'de iki ülke arasında yeniden kıvılcımlanan gerginliğin sorumlusunun Yunanistan olduğu öne sürüldü.

ABD'nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne yönelik silah ambargosunu kaldırma kararının Doğu Akdeniz'de barış ve dengeyi kötü etkileyeceği dile getirilen bildiride, Türkiye uluslararası kamuoyunu KKTC'nin bağımsızlığını tanımaya davet etti.

Ermenistan-Azerbaycan arasındaki çatışmalarda Azerbaycan'ın kalıcı barışı tesis gayretinde olduğu iddia edilen bildiride, Ermenistan "kışkırtıcı eylemleri" sebebiyle kınandı ve kendisine sunulan barış fırsatını değerlendirmesi çağrısı yapıldı.

Ukrayna'da süren savaşın bir an evvel sonlandırılması gerektiği ifade edilen bildiride, Türkiye'nin barışın sağlanması ve zararların hafifletilmesi için çalıştığı öne sürüldü.