24 Nisan 2024 Çarşamba

'Mihriban Şengil'in faili erkek devlet ve yargıdır'

Şırnak'ın Uludere ilçesinde 21 Nisan'da Metin Şengil tarafından katledilen Mihriban Şengil için bir araya gelen kadınlar, erkek egemen devletin cezasızlık ve kadın düşmanı politikalarıyla kadın katillerine cesaret verdiğini söyledi.

Şırnak'ın Uludere ilçesinde 21 Nisan'da Mihriban Şengil, Metin Şengil tarafından katledildi. Tevgera Jinên Azad (TJA), Barış Anneleri Meclisi, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak İl ve ilçe örgütleri ile çok sayıda kişi ilçe merkezinde kurulan taziyeye katıldı. Taziyenin ardından kadınlar, Mihriban Şengil'in ailesinin evinden, "Katledilen kadınlar isyanımızdır" pankartı ve Şengil'in fotoğraflarını taşıyarak katledildiği yere kadar yürüdü. 

Burada bir basın açıklaması düzenleyen kadınlar adına açıklamayı HDP Uludere İlçe Eşbaşkanı Zilan Yaman okudu. Erkek egemen iktidarın kadınların bedeni, hakları ve yaşamına dönük şiddeti normalleştirmek istediğini kaydeden Yaman, kadın düşmanı ve cezasızlık politikalarının erkeklere cesaret verdiğini söyledi. Her gün onlarca kadının şiddet gördüğünü ve katledildiğini ifade eden Yaman, Mihriban Şengil'in failinin kadın kırımını derinleştiren erkek devlet ve yargı olduğunu dile getirdi.

“İstanbul Sözleşmesi'nden bir gecede çekilen, özsavunmasını gerçekleştiren kadınları tutuklayan, kadın kurumlarını kapatan, cinsel istismar suçlarında tutuklama için somut delil arayan, erkek lehine yargı paketleri düzenleyen, kadın özgürlük mücadelesi veren kadınları ve mücadele zeminleri illegalize ederek sindirmeye çalışan erkek devlet hem şiddeti meşrulaştırıyor hem de erkeklere cesaret veriyor. İpek Er, Nadira Kadirova, Gülistan Doku, Yeldana Kaharman'ın failleri bu politikaların bir sonucu olarak adil bir şekilde yargılanmıyor, cesaret alıyorlar" ifadelerini kullanan Yaman ayrıca Kürdistan'daki savaş politikalarının derinleşmesiyle kadın katliamlarının arttığına işaret etti.

“Bir yandan erkeklerin saldırısı diğer yandan kapitalizmin sacayağı olan ulus devletin yarattığı şiddet kendini Kürt kadınları üzerinden devam ettirmeye çalışmaktadır. Hedeflenen kadınlardır, hedeflenen örgütlü kadın mücadelemizdir” diyen Yaman, kadın özgürlükçü yaşamı inşa etmek için mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.

Son olarak konuşan Mihriban'ın kardeşi Taybet Üren ise “Kadın katliamları dursun. Artık kadınlar ölmesin. Kadınlar katledilmesin, çocuklar annesiz kalmasın” ifadelerini kullandı.

Açıklama, "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz", "Jin, jiyan, azadî" ve "Kadına uzanan eller kırılsın" sloganlarıyla son buldu.