1 Mayıs 2024 Çarşamba

Migros Depo'da birleşen işçiler kazandı

Esenyurt Migros Depo işçileri iki haftadır devam eden direnişlerini dün akşam kazanımla taçlandırdı. Bugün depo önünde toplanarak kazanımlarını kutlayan işçiler, mücadele ederken birlikte durmanın önemine dikkat çekti.

Esenyurt Migros Depo işçileri, 18 günlük direnişlerinin kazanımla sonuçlanmasını bugün Esenyurt Migros deposu önünde toplanarak kutlandı. Kalabalık geçen kutlamaya, HDP İstanbul Milletvekilleri Züleyha Gülüm ve Musa Piroğlu ile CHP Milletvekili Ali Şeker de katıldı. Günü halaylarla geçiren işçiler, kazanmak için birlik olmanın ve pes etmemenin önemine vurgu yaptı.

DGD-SEN Genel Başkanı Neslihan Acar, yıllardır işçi hakları için mücadele verdiklerini söyleyerek bugün gelinen noktada hala ülkenin pek çok yerinde işçilerin aynı talepler için direndiklerine işaret etti. Her yıl 2000 işçinin iş cinayetlerinde katledildiğini ve binlerce işçinin iş kazası geçirdiğini kaydeden Acar, "Böyle bir kölelik düzeninde yaşamak istemiyoruz dedik ve artık Migros Depo işçileri köleliği reddetti" dedi. 

'BU KAZANIM TÜM İŞÇİ SINIFINA ARMAĞAN OLSUN'
Acar, "Bugünkü kazanımlarımız kıymetlidir ama yan yana gelip birleştiğimizde kazanacaklarımız çok daha kıymetlidir. Bizler insanlık onuruna yakışır hayatlar istiyoruz ve bunun için kavga etmeye devam edeceğiz, ta ki ücretli kölelik düzeni son bulana kadar" ifadelerini kullandı ve Aliağa'da, Farplas'ta, Yemeksepeti'nde, Antep'te, Uzel'de ve pek çok yerde direnenleri selamladı. Ülkenin her yerinde direnen işçilerin taleplerini sahiplendiklerini belirten Acar, kazanımlarını işçi sınıfına hediye ettiklerini söyledi. 

"Biz yolu açanları biliyoruz. Yıllardır kölelik düzenini örenlere, bizi aşağılayanlara, onurumuzu kıranlara karşı Soma'dan ses yükseldi ve maden işçileri yıllardır gasp edilen haklarını almak Ankara yoluna düştü" diyen Acar, maden işçilerinin direnişi sırasında trafik kazasında ölümsüzleşen Bağımsız Maden-İş Genel Başkanı Tahir Çetin ve Bağımsız Maden-İş üyesi Ali Faik İnter'i andı. Acar, "Mücadeleleri mücadelemizdir. Bu kazanım onlarındır, yolu açanlarındır" ifadelerini kullandı.

'HAK TÜRKİYE'DE VERİLMİYOR, SÖKE SÖKE ALINIYOR'
Açıklamada söz alan bir işçi, mücadelelerinin yapılan haksızlığa karşı olduğunu belirterek, direnişleri süren işçilere "Umutsuz olmayın, mutlaka kazanacaksınız" çağrısı yaptı. İşçilerin değer görmek istediğini belirten işçi, "İşçiler kazanırsa herkes kazanır" dedi.

Söz alan bir başka işçi ise, başta DGD-SEN olmak üzere kendilerinin yanında olan herkese teşekkür ettiklerini belirtti ve sendikalarının kendileri için bir aile haline geldiğini ifade etti. "Hak Türkiye'de verilmiyor, söke söke alınıyor" diyen işçi, kazanımlarının tüm işçiler için moral olduğunu ancak mücadelenin bitmediğini vurguladı. Ülkenin farklı yerlerindeki işçi direnişlerine birlik olma ve iradelerini koruma çağrısı yapan işçi, bütün işçilerin yan yana gelmesi gerektiğini vurguladı.

EN DÜŞÜK ÜCRET 5 BİN 125 LİRA OLACAK
DGD-SEN avukatı Mürsel Ünder, kendilerine destek olan, boykot uygulayan, Migros'lara girerek eylem yapan ve işçilerin sesini duyuran herkese teşekkür etti ve dayanışmayla, örgütlülüğün önemine dikkat çekti. Çalışma Bakanlığı ve Emniyet Müdürlüğü'nün açıklamalarına değinen Ünder, "Emniyet Müdürlüğü üzüntüsünde samimiyse demokratik haklarını kullanan işçilere saldırı müdahale emri verenler hakkında soruşturma başlatıp açığa alsın" dedi.

Çalışma Bakanlığı'na daha önce defalarca başvuru yaptıklarını ifade eden Ünder, bütün dilekçelerinin bakanlığın tozlu raflarında olduğunu dile getirdi. Bakanlığın, işçilerin direnişi tüm ülkede gündeme geldikten sonra inceleme yapmaya başladığına dikkat çeken Ünder, "Eğer Bakanlık gerçekten işçi haklarını korumak istiyorsa biz sıramızı Aliağa'ya, Yemeksepeti'ne, Farplas'a veriyoruz. Gidip orada da inceleme yapsınlar, oradaki hak ihlallerini gidersinler, o zaman samimiyetinize inanalım" ifadelerini kullandı.

Ünder, Migros ve Us Grup işverenleriyle Haluk Levent arabuluculuğunda gerçekleştirdikleri görüşme sonucu, 257 işçinin de işe geri dönmesi kararı verildiğini açıkladı. İşçilerin prim haklarında ve iş güvenliği önlemlerinde de önemli geliştirmelere gidileceğinin taahhüt aldıklarını kaydeden Ünder, bütün çalışanların maaşlarına prim dışında 325 lira artış yapılacağını aktardı. Böylece en düşük maaşın 5 bin 125 lira olacağını söyleyen Ünder, işte kalmak istemeyen işçilerin de kıdem ve ihbar tazminatlarının geriye dönük olarak güvence altına alındığını söyledi.

İşçiler, gün boyu "Direne direne kazanacağız", "Yaşasın sınıf dayanışması", "Birleşe birleşe kazanacağız", "İşçilerin birliği sermayeyi yenecek", ve "Birleşen işçiler yenilmezler" sloganları attı.