1 Mayıs 2024 Çarşamba

Migros depo işçileri: Birlik olmazsa kazanım olmaz

Günlerdir süren direnişlerini dün gece kazanımla taçlandıran Migros depo işçileri, ETHA'ya konuştu. İşçiler, mücadeleleri boyunca kararlılıkla omuz omuza vermenin kendilerine zaferi getiren şey olduğunu belirtti ve direnişteki tüm işçilere pes etmeme çağrısı yaptı.

Esenyurt Migros depo işçileri, 18 gün süren direnişlerini zaferle sonuçlandırdı. Mücadeleleriyle bütün ülkede yankı uyandıran işçiler, patronları anlaşmaya zorladı. İşçiler, primlerinin güvence altına alınması, çalışma koşullarının iyileştirilmesi, atılan 257 işçinin geri alınması koşullarını kabul ettirdi ve primden bağımsız her bir işçi maaşlarına 325 liralık bir zam aldı. Ayrıca, süreç sonunda Migros'ta çalışmaya devam etmek istemeyen işçiler için kıdem ve ihbar tazminatları geriye dönük olarak güvence altına alındı. Migros depo işçilerinden Nuran Aygül, Sevda Karaca, İlyas Kaya, Oğuzhan Yılmaz ve Yakup Ayhan, kazanım sonrası duygu ve düşüncelerini ETHA'ya anlattı.

'KADININ GÜCÜNÜ GÖRDÜK'
Migros Depo işçilerinden Nuran Aygül, direniş boyunca polis saldırısına uğradıklarında bile halaylarla depodan çıktıklarını ve umudunu yitirmediklerini anlattı. Halayla başladıkları direnişlerini halaylarla kutladıklarını kaydeden Aygül, çok mutlu olduklarını söyledi. Aygül, "Direnmenin, pes etmemenin, birliğin, el ele olmanın, kadının gücünü gördük" dedi ve kendilerini destekleyen herkese teşekkür etti. Bütün işçilerin kazanana kadar pes etmeden direnmesi ve hakkını savunması gerektiğini vurgulayan Aygül, "Bir gün güneş doğuyor, ışık doğuyor" ifadelerini kullandı.

KARACA: KÖLELİĞİN DAYATILDIĞI TÜM İŞÇİLER KAZANSIN İSTİYORUM
Migros Depo işçisi Sevda Karaca, mutluluğunu kelimelerle ifade edemeyeceğini söyledi. "Bir tarafım mutlu ama güneş sadece bu tarafa doğuyor. Ben istiyorum tüm Türkiye'ye doğsun" ifadelerini kullanan Karaca, kadınların, işçilerin ve köleliğin dayatıldığı herkesin kazanmasını istediğini vurguladı. Yemeksepeti, Farplas, Çorap fabrikaları ve daha pek çok işçi direnişinin yanında olduğunu dile getiren Karaca, direne direne kazanacaklarının altını çizdi.

KAYA: ONURLU VE GÜZEL BİR DURUŞTU
Depo çalışanı İlyas Kaya, Migros yönetimine karşı günlerdir süren direnişlerinde en büyük rolün, emeğin kadınlara ait olduğunu kaydetti. "Düne kadar hiç umudum yoktu, bu iş bitti diyordum" diyen Kaya, sendika ve halk tarafından sahiplenildiklerine değinerek herkese teşekkür etti. Kaya, "Kazandık, onurlu ve güzel bir duruştu" ifadelerini kullandı. 

'BİRLİK OLMAZSA KAZANIM OLMAZ'
İşçilerden Oğuzhan Yılmaz, "4 tl, bir ekmek istediğimiz için 257 işçiyi kapı dışarı ettiler" dedi ve direnişleri boyunca yıprandıkları anlar da olduğuna değindi. Çalışma Bakanlığı'nın içeride denetime başladığından bahseden Yılmaz, "Birlik olmazsa kazanım olmaz" ifadelerini kullandı. Tüm işçilerin patronlara karşı savaşması gerektiğini vurgulayan Yılmaz, direnen sınıfdaşlarının yanında olduğunu ifade etti.

Migros Depo işçisi Yakup Ayhan, sefalet ücretine karşı direndikleri için işten atıldıklarını ama yılmadıklarını dile getirdi ve birleşerek mücadeleye devam ettiklerini kaydetti. Muhatap bulamadıkları için direnişlerini Özilhan'ın evinin önüne taşıdıklarını belirten Ayhan, yaşadıkları polis saldırısını aktardı. 

'MÜCADELEDEN KORKMAYALIM'
"Biz topluca 257 kişi işten çıktık ama kendimizi bırakmadık, birlik olduk" diyen Ayhan, kendileriyle birlikte birçok işçinin ayağa kalktığına işaret etti. Ayhan, mücadeleden korkmamak gerektiğini ifade etti ve "Birlik beraberlik her şeyi kazandırır" ifadelerini kullandı.

'KAZANACAĞIZ'
Bu süreçte yanlarında olan herkese teşekkür eden Ayhan, direnen işçilerin yanında olduklarını belirtti ve sözlerine şöyle devam etti: "Kazandık diye direnen arkadaşlarımızı unutacak değiliz; Aliağa'ya, Farplas'a, Yemeksepeti'ne; direnen herkese selam olsun. Kazanacağız."