29 Mart 2024 Cuma

MGK'nın gündemi Suriye ve Irak

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplanan MGK'da Federe Kürdistan'da sürdürülen operasyon ve Suriye'nin İdlib kentinde rejimin yaptığı operasyonun ele alındığı ve Doğu Akdeniz'deki gelişmelerin konuşulduğu belirtildi.
Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında Beştepe'de yapıldı. Yaklaşık 3,5 saat süren toplantının ardından yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, Federe Kürdistan'da süren operasyonun ele alındığı aktarıldı.
 
Suriye hükümetinin, askeri harekatlarla İdlib mutabakatını ihlal ettiği ileri sürülen açıklamada, yaşananların Astana görüşmelerini zedelediği belirtildi. Açıklamada, "İdlib gerginliği azaltma bölgesinde yeni bir insani krize ve kitlesel göçe engel olmak için ilgili ülkelerle temasların sürdürülüyor" denildi.
 
Doğu Akdeniz'deki gelişmelere değinilen açıklamada, "Kıbrıs adası ve çevresinde son dönemde yaşanan gelişmeler ele alınmış, Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Kıbrıs Türk halkının hak ve menfaatlerini koruma kararlılığı bir kez daha teyit edilerek, bölgeye yönelik provokatif davranışlardan ve sorumsuz açıklamalardan kaçınılması gerektiği, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de uluslararası hukuka uygun faaliyetlerine devam edeceğinin ve oldubittilere izin vermeyeceğinin altı çizilmiştir" ifadelerine yer verildi.