29 Mart 2024 Cuma

'Mevcut yasalar Türkiye'de kadınları korumuyor'

Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi, kadına yönelik erkek şiddetine ilişkin rapor yayınladı. Türkiye'de kadına yönelik şiddete karşı yasaların yetersiz olduğu ve kadınları korumadığının altı çizildi.

Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi, 1 Eylül-22 Kasım 2021 tarihleri arasında basına yansıyan kadınlara yönelik erkek şiddetine ilişkin rapor yayınladı.

Hazırlanan raporda Türkiye'de kadına yönelik şiddetin çok yaygın olduğu ancak bunların çok azının basına yansıdığı vurgulandı. Bu olaylara ilişkin yeterli ve düzenli veri bulunamadığı da aktarıldı.

Sosyo Politik Saha Araştırma Merkezi, Türkiye'de yaşanan kadına yönelik erkek şiddetinin basına yansıyan hallerini tespit etmek ve düzenli istatistik sağlamak için 1 Eylül-22 Kasım arası gerçekleşen kadına yönelik erkek şiddetinin medyaya yansıyan hallerini inceledikleri kaydedildi.

'MEVCUT YASALAR KADINLARI KORUMUYOR'
1 Eylül-22 Kasım 2021 tarihleri arasında yaşanan vakaları incelediklerinde kadına yönelik şiddetin arttığını tespit ettiklerini aktaran Sosyo Politik Saha Araştırma Merkezi, bunun karşısında mevcut yasaların kadınları korumada yetersiz olduğunun altını çizdi.

Açıklanan tarihler arasında 74 kadın ve 1 trans kadının katledildiği, 42 kadının ise şüpheli şekilde katledildiği aktarıldı. 113 kadının ise şiddete maruz kaldığı belirtildi.

Kadınların kimler tarafından ve nerede katledildiğine ilişkin verilerin de paylaşıldığı raporda, kadınların büyük bir kısmının en yakınındaki erkeklerin şiddetine maruz kaldığı vurgulandı.

Rapora göre; kadınların yüzde 39,2'si evli olduğu erkek, yüzde 14,9'u sevgilisi, yüzde 6,8'i babası, yüzde 6,8'i boşandığı erkek, yüzde 6,8'i oğlu katledildi.

Erkeklerin cinsel saldırısına uğrayan kadınlara ilişkin verilere de yer ayrılan raporda, kadınlar yüzde 22,2'sinin devlet görevlileri, yüzde 11,1'inin iş arkadaşları, yüzde 11,1'inin kızının evli olduğu erkek, yüzde 11,1'inin eski sevgilisi tarafın cinsal saldırıya uğradığı belirtildi.

Kadına yönelik şiddetin en fazla görüldüğü illere dair verilerin de paylaşıldığı raporda, şüpheli kadın ölümlerinin en fazla görüldüğü kentlerin İstanbul, Samsun ve Ankara olduğu belirtildi.