9 Mayıs 2024 Perşembe

Metal işçileri Kocaeli'de buluştu

Kocaeli'de yüz bine yakın metal işçisin bir araya geldi ve sefalet zammını kabul etmediklerini haykırdı. Patronların iyi günde kötü günde yanında olduklarını dile getiren Türk Metal Genel Başkanı Kavlak da grev kararı tarihini yine açıklamadı. 

Metal iş kolunda 130 bin işçiyi ilgilendiren MESS grup sözleşmesinde, patronların yüzde 17'lik zam dayatmasına karşı Türk Metal'in çağrısıyla çeşitli illerden 100 bine yakın işçi Kocaeli'deki mitingde bir araya geldi. İşçiler, sefalet zammını kabul etmediklerini ifade etti.

Patronlara "sosyal ortağımız" diyen Türk Metal Genel Başkanı Pevrul Kavlak, yaptığı konuşmada metal işçilerinin taslağın yenilenmesi talebine değinmedi.

İstanbul, İzmir, Bursa, Eskişehir başta olmak üzere ülkenin birçok farklı şehrinden bir araya gelen Türk Metal üyesi işçiler, mitingin yapıldığı Kocaeli Perşembe Pazarı Meydanı'na sloganlarla girdi. Türk-İş'e bağlı sendikaların da destek verdiği mitinge grevlerinin 70. gününde olan Bakırköy Belediyesi işçileri, "Toplu sözleşme hakkımız, grev silahımız" pankartı arkasında katıldı.

Mitingde konuşma yapan Türk Metal Genel Başkanı Pevrul Kavlak,TÜİK verilerinin gerçeği yansıtmadığını dile getirdi. Patronlara "sosyal ortağımız" diyen Kavlak, bugüne kadar patronların kötü gününde de yanlarında olduklarını hatırlattı. Kavlak, "Ne emeğimizi ne mesaimizi ne de canımızı esirgedik. Şimdi sıra onlarda. Onların vicdanına, en masum, en insani duygularına sesleniyorum; gelin masaya, bu işi bitirelim. Bizi bekletmeyin, oyalamayın. Hakkımızı verin, elimizi havada bırakmayın, el sıkışalım, işimizin başına dönelim. Artık hepimiz dayanma gücümüzün sınırındayız. Artık hepimiz dardayız, zordayız. Günlerdir hepimiz ayaktayız, eylemdeyiz. Biz, bu ülkede çalışmak, üretmek, ürettiğimizden hakça pay almak istiyoruz. Biz insanca yaşamak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Öte yandan daha önce grev kararı aldıklarını duyuran Kavlak, grev uygulama tarihini ise yine açıklamadı.