18 Nisan 2024 Perşembe

Metal işçileri ILO ve Çalışma Bakanlığı ile görüştü

Tazminatsız olarak işten atılan ve ücretsiz izne çıkarılan Birleşik Metal-İş üyesi işçiler ILO Türkiye Temsilciliği ile Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı görüştü.

Birleşik Metal-İş Sendikası'na üye olduktan sonra tazminatsız işten atılan ve ücretsiz izne çıkarılan Systemair HSK, Özer Elektrik ve Baldur işçileri Ankara'ya geldi. Sendika yöneticileri ve işçiler Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na "Systemair HSK, Özer Elektrik ve Baldur Süspansiyon işyerlerinde Sendikal Örgütlenme Özgürlüğünün Engellenmesi ve Hak İhlalleri" dosyasını iletti.

Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu'nun da içinde bulunduğu heyet, ILO Türkiye Temsilcisi Numan Özcan ile görüştü.

Görüşme sonrası düzenlenen basın açıklamasında konuşan Serdaroğlu, işçilerin yaşadığı sorunlara ilişkin ILO'ya rapor ilettiklerini, görüşmenin olumlu geçtiğini söyledi. Ardından söz alan ILO Türkiye temsilcisi Numan Özcan, "Mücadelenizi biliyoruz. Örgütlenme özgürlüğü en temel çalışma haklarındna bir tanesi. Örgütlenme olmadan çalışma hakkını savunmak pek mümkün değil. ILO sözleşmesinde en temel maddelerinde biride Türkiye'nin de imzalayarak garanti altına aldığı örgütlenme hakkı. Bu hak her koşulda geçerli, salgın koşullarında da. Bu süreçte yaşanılanlar heyet bize aktardı, biz ILO olarak gerekli merciler ile görüşeceğiz. Umarım bu sorun bir an önce çözülür" şeklinde konuştu.

Sendika yöneticileri ve işçiler daha sonra Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile görüştü. Bakan Yardımcısı Mehmet Selim Bağlı ile yapılan görüşmenin ardından açıklama yapan Serdaroğlu, süreç hakkında bilgi vererek mücadelenin devam edeceğini söyledi.