19 Nisan 2024 Cuma

MESS'ten işçilere elektronik pranga

Metal patronlarının sendikası MESS, fabrikalarda işçilerin Covid-19 nedeniyle fiziki mesafe kurallarına uyup uymadıklarının tespiti gerekçesiyle MESS-SAFE isimli elektronik pranga geliştirdi. Ancak bu kelepçe işçilerin her hareketini kaydedecek.

Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) fabrikalarda işçilerin fiziki mesafe kurallarına uyup uymadıklarının tespiti gerekçesiyle elektronik pranga geliştirdi. Söz konusu cihaz işçinin tüm hareketlerini kaydederek, patrona işçi üzerinde olağanüstü denetim imkanı sunacak

Covid-19 salgını henüz bitmemişken, iktidarın ve sermayenin çarklar dönsün ısrarıyla üretime ara verebilen fabrikalar tekrar açıklamaya hazırlanıyor. Salgın boyunca hastalık riskine karşı önlem almak yerine üretime zorlanan ya da ücretsiz izin dayatmasıyla gelirsiz bırakılan işçileri dönüşte elektronik pranga bekliyor.

Sendika.Org'un haberine göre; MESS tarafından Boni Global isimli yazılım firmasına geliştirilen MESS-SAFE isimli cihaz ve bağlı uygulama ile işçilerin, iş yeri içerisindeki durumları izlenecek. İşçilerin boyunlarına takılacak olan cihaz, çevresinde bulunan diğer cihazlar (işçiler) ile aradaki mesafeyi ölçerek fiziki mesafe kurallarına uyulmadığı durumlarda uyarı verecek.

İşçilerin cep telefonları ile entegreli çalışacak olan cihaz, işçilerin konum bilgilerini de ortak bir veri tabanında toplayacak. Cihazın web sitesinde bu verilerin anonim olarak (kimliksizleştirilerek) toplanacağı ve yalnızda iş güvenliği uzmanlarının risk değerlendirmesi yapması için kullanacağı belirtiliyor. Ancak bu bilgilerin nasıl anonimleştirileceği ve kişisel verilerin korunması ile ilgili bilgiler yer almıyor.

Dünya'da, başta Google ve Apple olmak üzere çok sayıda özel firma temas-takip yazılımları geliştiriyor. Ancak bu yazılımların kullanımı, güvenliği ile ilgili henüz yayımlanmış bir çalışma bulunmuyor. Yaşamın her alanında, kullanıcıların hareket ve konum bilgilerini metaya dönüştüren özel şirketlerin temas-takip yazılımlarını da bu amaçla kullanmaması için bir neden yok.

Avrupa Birliğinin Kişisel Verilerin Korunması Kurulu, temas-takip yazılımları için olması gereken ilkelerle ilgili bir liste yayımladı. Bu yazılımların nasıl ve ne şartlarda kullanılacağı, hangi verilerin nasıl işleneceği ile ilgili bir yasaların oluşturulması istendi. Özel şirketlerin, bu yazılım ve cihazlar vasıtasıyla toplayacağı verilerin meta olarak satabileceği öngörüsüyle, bu tarz takip yazılımlarının kamu tarafından geliştirilmesi gerektiğinin altı çizildi. Ayrıca yazılımların güvenlik açısından açık kaynak kod olarak serbestçe erişilebilir olması talep edildi. Cihazların yalnızca amacına uygun olarak temas halinde işlem yapması, lokasyon ve konum belirleme işlevlerinin olmaması gerektiğinin altı çizildi.