3 Mayıs 2024 Cuma

MESS grup toplu iş sözleşmesinde arabulucu süreci anlaşmazlıkla sonuçlandı

MESS grup toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde arabulucu süreci de anlaşmazlıkla sona erdi.

MESS'in metal işçilerine sefalet dayatmalarıyla devam eden grup toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde arabulucu süreci de anlaşmazlıkla sonuçlandı.

Üç kuruşluk ücret zammı, 3 yıllık sözleşme, ikramiyelerin prim esaslı ödenmesi, deneme süresinin 4 aya düşürülmesi gibi sefalet dayatmalarında bulunan MESS patronları, işçi ve emekçileri kriz bahanesiyle daha ağır sömürü koşullarına mahkum etme çabasından geri adım atmıyor.

MESS patronları, bu dayatmalarla birlikte süreci masa başında ve Yüksek Hakem Kurulu'na götürerek sefalet sözleşmesiyle sonuçlandırmak istiyor. Bunu aynı zamanda anlaşma sağlanması için tehdit olarak da kullanan patronlara karşı Türk Metal ve Birleşik Metal-İş sendikaları eylemlerle sürece devam edeceklerini duyurdu.

TİS görüşmelerindeki anlaşmazlığın sürdüğüne dair açıklamasında Türk Metal, tarafların arabulucu raporunun hazırlanmasını bekleyeceğini belirtti. Fabrikalarda çatal-kaşık eylemleri sürerken, önümüzdeki günlerde basın açıklamaları yapılacağı, 10 dakikalık iş durdurma eylemleri gerçekleştirileceği ifade ediliyor.

Birleşik Metal-İş de önümüzdeki günlere ilişkin eylem takvimi açıkladı. Gelecek hafta fabrikalarda toplu yürüyüşler, sakal bırakma gibi sınırlı eylemlerle birlikte Çorlu, Mudanya ve Bilecik'te kent meydanlarında basın açıklamaları gerçekleştirileceğini açıklayan Birleşik Metal-İş, grev eğitimlerine de başlanacağını duyurdu.