17 Mayıs 2024 Cuma

Meslek örgütlerinden basın yönetmeliği değişikliğine tepki

Danıştay'ın 14 Aralık 2018 tarihli yönetmeliği iptal kararının ardından Erdoğan, Basın Kartı Yönetmeliği'nde yeni bir değişiklik yaptı. Danıştay kararını boşa düşüren düzenlemeye tepki gösteren basın meslek örgütleri, düzenlemeyi "basın özgürlüğüne darbe" olarak nitelendirdi.

Basın Kartı Yönetmeliği'nde yeni bir değişiklik yapıldı. Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yapılan değişikliğe göre, sisteme biat etmeyen hiçbir gazeteci basın kartı alamayacak.

İletişim Başkanlığı daha önce pek çok gazetecinin kartını iptal ederken, yeni yönetmelikle, sistemin kalemşörü olmayan gazetecilere basın kartı verilmemesinin yasal kılıfı oluşturulmuş oldu.

Yeni düzenlemeyle, "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, üyesi olmak veya yardım etmek" gibi iddialarla hakkında soruşturma açılan gazeteciye basın kartı verilmeyecek.

Yönetmeliğe eklenen bazı maddeler şöyle:
 
"Taşıdığı sıfatın saygınlığına gölge düşürebilecek yöntem ve tutumlar sergilemek suretiyle basın meslek onurunu zedeleyecek şekilde faaliyette bulunması,
 
"Şiddet ve terörü özendirecek, her türlü örgüt suçları ile mücadeleyi etkisiz kılacak içerik oluşturması,
 
"Suça tahrik veya teşvik edecek ve suç ile mücadeleyi etkisiz kılacak faaliyetlerde bulunması hallerinde komisyon tarafından yapılacak inceleme ve değerlendirme sonucunda, bu kişilerin sürekli nitelikte basın kartlarının iptaline karar verilebilir. Komisyon tarafından verilen iptal kararları Başkanın onayı ile derhal uygulanır."

İLETİŞİM BAŞKANLIĞI GAZETECİLİĞE MEYDAN OKUYOR
Yönetmelikte yapılan değişikliğe Türkiye Gazeteciler Sendikası başta olmak üzere aralarında Çağdaş Gazeteciler Derneği, DİSK Basın-İş Sendikası,Türkiye Foto Muhabirleri Derneği, Ekonomi Muhabirleri Derneği ve Gazeteciler Cemiyeti'nin de bulunduğu Medya Dayanışma Grubu, tepki gösterdi.

Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik değişikliğini "basın özgürlüğüne darbe" olarak nitelendiren basın meslek örgütleri, Danıştay kararını hatırlattı.

Danıştay'ın yönetmeliğin iptaline ilişkin mart ayında yürütmeyi durdurma kararı verdiğine dikkat çekilen açıklamada, buna karşın İletişim Başkanlığı'nın Danıştay'ın hukuki itirazına neden olan muğlak ve keyfi maddeleri koruduğu ve genişlettiği belirtilerek şöyle denildi: "Danıştay, mart ayında açıklanan yürütmeyi durdurma kararında, basın kartlarının keyfi olarak ve muğlak ifadelere dayanarak iptal edilmesi ve/veya verilmemesi karşısında İletişim Başkanlığı'nı 'hukuki belirlilik' ilkesine uymaya çağırmıştı. Buna karşın İletişim Başkanlığı muğlak ve keyfi maddeleri korudu. Bu maddeler mahkeme kararı aranmadan, savunma hakkı verilmeden, masuniyet karinesi gözetilmeden kart iptaline karar verebileceğini yönetmelik değişikliğine ekledi."

GAZETECİYE DEĞİL GAZETECİ OLMAYANA BASIN KARTI
Açıklamada, İletişim Başkanlığı'nın yönetmelik değişikliğiyle Danıştay'ın itiraz ettiği "kamu personeline kritersiz kart dağıtılması" uygulamasını genişlettiği, hukuki karara meydan okuduğu belirtildi, yeni düzenlemeyle gazeteciye değil, gazeteci olmayan çok sayıda kişiye basın kartı verilebileceği kaydedildi.