18 Mayıs 2024 Cumartesi

Mersin'de sağlık örgütleri: Aile hekimliği yönetmeliği geri çekilsin

Mersin'de sağlık meslek örgütleri, iş güvencesini ortadan kaldırdığı gerekçesiyle 'Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği'nin geri çekilmesi çağrısı yaptı.

Mersin Tabip Odası ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Mersin Şubesi, 'Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği'nde yapılan değişikliklere ilişkin Mersin Tabip Odası'nda basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında konuşan Dr. Ayşe Jine Güneş, Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği'nde 30 Haziran 2021 tarihinde yapılan son değişiklikleri kabul etmelerinin mümkün olmadığını söyledi.

Aile hekimliği uygulamasında iş güvencesinin bu yönetmelikle sona erdiğini söyleyen Güneş, "Yeni yönetmelikle sözleşme yenileme ve fesih yetkisi İl Sağlık Müdürlüklerine verilmiş olup, zaten iller arasında var olan uygulama farklılıkları kişilerin insafına bırakılmıştır. Açığa alma, sözleşme yenilememe gibi olağanüstü yetkiler, tüm hukuk kuralları çiğnenerek verilmiştir. İş barışını bozan fiillerden, yapboz tahtası gibi sürekli değişikliklerden vazgeçilmelidir. Hukuk çerçevesinde bir yasa çıkarılmadan sistemin yürütülebilir olması imkânsızdır. Aile Hekimleri ve Aile Sağlığı Çalışanlarının iş yükünü azaltarak, angarya çalışmaya son verilmelidir" dedi.

Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği'nde yapılan değişikliklerin bir an önce geri çekilmesini istediklerini ifade eden Güneş, taleplerini ise şu şekilde sıraladı:

🔹ASM sözleşmelerinin genel işlem koşullarına sahip olması ve hekimlerin ödevler gücü karşısında zayıf durumda olmasından kaynaklanan sözleşme koşullarındaki dengesizliği ortadan kaldırmak İçin sözleşmeleri de toplu sözleşmeye dahil olmalıdır.
🔹Nüfusa ve performansa dayalı sağlık hizmeti yerine bölge tabanlı hizmet sunumu yapılmalıdır.
🔹ASM ve TSM'lerdeki görev tanımı belirsizliği, iş yükü ve çalışan sayısının artırılması ve kadrolu istihdamı yaratılmalıdır.
🔹ASM cari giderleri Sağlık Bakanlığı tarafından karşılanmalıdır.
🔹Kamu dışı ve taşeron çalışanlar kadroya alınmalıdır.
🔹ASM de çalışan emekçilerin senelik, hastalık ve Sendika izinlerinin kullanımında izni kullanan kişinin kendi yerine birini bulma şartı kaldırılmalı ve hiçbir ücret kesintisi yapılmamalıdır.
🔹Mobil hizmetlerin nitelikli sunulması için araç, gereç ve uygun mekân tahsis edilmeli, binaların fiziki yetersizlikleri Bakanlık tarafından giderilmeli, çalışanlar İçin dinlenme alanları sağlanmalıdır.
🔹Aile hekimlerine eş ve çocuk yardımı yapılmalıdır.
🔹Aile hekimi ve aile sağlığı çalışan emekçilerinin (kadın) gebelik ve emzirme izinleri 4/B ve diğer kadrolarda yer alanlar için 4/A'ya tabi sağlık emekçileri için yapılan düzenlemeye eşitlenmelidir.