23 Nisan 2024 Salı

Mersin'de limon üreticileri eylem yaptı

Türkiye'nin limon ihtiyacının yüzde 70'ini karşılayan Mersin'in Erdemli ilçesinde üreticiler ihraç yasağını protesto etti, ayrımcılığa son verilmesini istedi.

Mersin'in Erdemli ilçesinde limon üreticileri D-400 yolunu kapattı. İhraç kısıtlamasını protesto eden çiftçiler limonları yola döktü.

Ülkenin yüzde 70'nin limon ihtiyacını karşılayan ilçede, ihracat kısıtlamasına karşı çıkan çiftçiler yolu trafiğe kapatarak ürünlerini yere döktü; Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'yi istifaya çağıran çiftçiler limon ihracatının kısıtlanarak, diğer bölgeler arasında ayrımcılık yapıldığını belirtti.

İlçeye bağlı Arapçabahşiş Mahallesi'nde toplanan yaklaşık yüzlerce çiftçi, "Stokçu değil üreticiyiz", "Köylü milletin efendisidir üreten köylü istiyoruz", "Üreticide 3-4 lira halde 5 lira büyük marketlerde 10-15 lira", "Karadeniz'e teşvik var, Akdeniz'e yasak", limon ihracatının açılmasını istiyoruz şeklinde dövizler taşıdı.

'LİMONLAR ÇÜRÜMEYE BAŞLADI, İHRACATIN YOLLARINI AÇIN'
Çiftçiler adına konuşan Yusuf Şahin, üreticiye yönelik stokçuluk yaptıkları iddialarına ilişkin,"Devlet büyüklerimize sesleniyoruz limon üreticisi 20-30 stokçudan oluşmaz en az üç bin üreticiden oluşur. Biz stokçu değil üreticiyiz. Limon üç ay hasadı vardır ancak 12 ay tüketilir. Unutulmasın ki 12 ay tüketimin sağlanması için stok yapıp tedarik yapmalıyız. Eldeki limon söylenildiği gibi 50-60 bin ton değil 180-200 bin tondur ve üç ayda bitmez. İhracat yolları kapalı olduğu için limon depolarımızda çürümeye başlamıştır, lütfen ihracatın yollarını açın" dedi.

'200 BİN TON LİMONU HANGİ İÇ PİYASA BİTİRECEK?'
Şahin,"Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli'nin söylediği gibi limon 30 tane stokçunun elinde 30-40 bin ton limon var, ihracat yolları kapalı olmasından kaynaklı çürümeye terk edilmiş 200 bin ton limon var. 200 bin ton limonu hangi iç piyasa bitirecek sormak istiyoruz" diye sordu.

'AKDENİZ ÇOCUĞU DIŞLANMAKTA'
Ülkenin Karadeniz'den ibaret olmadığını ve ayrımcılığa son verilmesini isteyen Şahin, "Karadeniz'e otoban, havaalanı, Karadeniz üreticisine destek de Akdeniz çocuğu neden dışlanmakta. Akdeniz çocuğu bu ülkenin evladı değil mi. Burada yetişen limon ürün değil mi. Limon üreticide 3-4 lira. Halde 5 lira, büyük mağazalarda 10- 15 lira. Lütfen limonun ihracat yolları açılsın. Üretici kan ağlıyor yüzü gülsün" dedi. Şahin'in açıklamasının ardından yarım saat boyunca trafiğe kapalı tutulan yol tekrar açıldı.