19 Mayıs 2024 Pazar

Mersin'de kadınlar Özgecan Aslan'ı andı

Özgecan Aslan'ın katledilişinin 6. yılı dolayısıyla Mersin'de Özgecan Aslan Barış Meydanı'nda anıldı.

Mersin Kadın Platformu, Özgecan Aslan'ın katledilişinin 6. yılı dolayısıyla Özgecan Aslan Barış Meydanı'nda anıldı.

Çok sayıda kadının katıldığı anmada Özgecan Aslan'ın fotoğrafları taşındı. "Özgecan ve katledilen bütün kadınlar isyanımızdır" pankartının açıldığı anmada, "İstanbul sözleşmesi yaşatır", "Özgecan isyanımızdır" dövizleri taşındı.

Anmada konuşan Mersin Kadın Platformu üyesi Zeynep Kaya, Özgecan Aslan'ın 6 yıl önce üniversiteden eve gitmek için dönerken bindiği minibüs şoförü tarafından katledildiğini hatırlattı. Kadın cinayetlerinin katlanarak devam ettiğine dikkat çeken Kaya, "Erkek egemen hukuk anlayışıyla katillere tahrik indirimi verilirken aynı zaman da sırtları sıvazlanıyor. Özgecan'ın bindiği minibüste kaçırılıp tecavüz edilerek katledilmesi ile kadınların erkek şiddetine, kadın cinayetlerine, eşitsizliğe karşı duyduğu öfke bir kadın isyanına dönüştü. İktidar bir yandan idam, hadım tartışmaları yaparken, bir yandan da Özgecan üzerinden masumiyet tartışması yaparak kadınları bir kez daha makbul-makbul olmayan olarak ayrıştırdı" dedi.

Pandemi ile birlikte gün geçtikçe şiddetin artığını ifade eden Kaya, "Yoksulluk ve kadın cinayetleri karşısında sesimizi yükseltiyoruz. Yasta değil isyandayız! Biz kadınlar biliyoruz ki kadın cinayetleri canilikten değil, erkek şiddetinden artıyor. Bizleri katleden erkekler, mahkemelerde tahrik indirimi, iyi hal indirimi alıyorken katilden daha çok katledilen kadınların giydiği kıyafet, sokakta olduğu saat konuşuluyorken hiçbiriniz samimi değilsiniz. Ancak ve ancak var olan yasalar etkin uygulanırsa, mahkemeler ve kolluk güçleri görevlerini yaparsa kadın cinayetlerinin önüne geçilebilir. Bu ülkede kadınları şiddetle barıştırmak isteyen, kadınları sadece aile ile tanımlayan, kadının ikinciliğini meşrulaştıran ve kadınları toplumdan soyutlayan polisler, hukukçular ve siyasetçiler var. Kadın düşmanı politikalarınız yüzünden ne sokakta ne de yaşadığımız evlerde güvendeyiz. İktidarın göstermelik taziyeleri ve açıklamaları dışında sıkça gündeme getirdiği cinayet veya istismar sonrası idam gibi cezalandırma yöntemlerinin kadına yönelik şiddeti durduramayacağını bir kez daha söyleyerek yaşamı savunmaktan vazgeçmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.