19 Mayıs 2024 Pazar

Mersin'de ÇED toplantısı protestosu: Burası heyelan bölgesi

Mersin'de yapılmak istenen taş ocağı davul, zurna, tencere ve tavalarla protesto edildi. "Biz üretmezsek siz biterseniz" diyen taş ocağının yapılacağı mahalle sakinleri, söz konusu alanın heyelan bölgesi olduğunun altını çizdi. 

Mersin'in Yenişehir ilçesine bağlı Çukurkeşlik Mahallesi'nde taş ocağına ilişkin yapılmak istenen Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısı protesto edildi. Mahalle sakinleri, Toroslar ilçesine bağlı Kerimler Mahallesi'nde yapılmak istenen toplantıyı davul, zurna, tencere ve tavayla protesto etti.

Mahalleli, toplantının yapılacağı iş yerinin önünü de kapatarak, "Taş ocağı istemiyoruz, taş ocağına hayır", "Doğayı katletmeyiz" ve "Ocağınıza incir dikeceğiz" dövizleri açtı. Toplantı için iş yerine gelenler ile mahalleli arasında gerginlik yaşandı. Mahallelilerin "toplantıyı istemiyoruz" tepkileri üzerine toplantıyı gerçekleştirmek isteyen kişiler bölgeden ayrıldı. Sonrasında aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin İl Eşbaşkanı Gülbahar Şöfer ve çevre aktivistleriyle birlikte açıklama yapıldı.

'MERSİN'İ YOK ETMEK İSTİYORLAR'
Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Başkan Yardımcısı Kenan Hoplar, yaşam haklarının ellerinden alınmak istendiğine işaret ederek, "Aşımızı, işimizi elimizden almak isteyenleri asla kabul etmeyeceğiz. Geleceğimizi ve hayatımızı yok etmeyeceğiz. Bunlara karşı sonuna kadar direneceğiz" dedi. Kentin doğasını sermayeye harcatmayacaklarını vurgulayan Hoplar, "Kimse kendi çıkarları ve parası için burayı harcayamaz" diye belirtti. Ocakla ekolojiye zarar verileceğini söyleyen Hoplar, "Başkalarının paraları bizim hayatımızdan daha önemlidir. Bunlar Mersin'i yok etmek istiyorlar" ifadelerini kullandı.

Çukurkeşlik Muhtarı Süleyman Kuş, çevre köylerde hayata geçirilen benzer projelere dikkati çekerek, şunları söyledi: "Burası heyelan bölgesidir. Burası dedelerimizden bizlere kalan mirastır. Çocuklarımıza bunun hesabını veremiyoruz. Taş ocağı istemiyoruz."

'BİZ ÜRETMEZSEK SİZ BİTERSİNİZ'
Mahalle sakinlerinden Abdullah Şahin, "Bizden size zarar gelmez, sizden bize gelmedikçe" diyerek tepkisini dile getirdi. Bölgedeki taş ocaklarının yarattığı zararlara değinen Şahin, taş ocağıyla üretim alanlarının ellerinden alınacağını söyledi. Şahin, "Biz üretmezsek gidip 52 katlıyı mı kemireceksiniz? Biz üretmezsek siz bitersiniz. Dağımıza, suyumuza ve toprağımıza dokunmasınlar. Topraklarımız ellerimizden alınırsa arabayı mı teknolojiyi mi yiyeceğiz? Ne yiyeceğiz?" diye sordu.

Mahalle sakinlerinden Yüksel Erkan ise, toplantıyı yapmak isteyenlere tepki göstererek, "Böylesi bir yer nasıl olur da bir kişiye feda edilebilir? Doğayı kendi elimizle öldürüyoruz. Neden yapıyoruz, değer mi buna?" ifadelerini kullandı.

Açıklama sloganlarla son buldu.