29 Mart 2024 Cuma

Mersin Kadın Platformu: Rojbin'i derhal serbest bırakın

Sevil Rojbin Çetin'e işkence yapan polisler haklarında yasal işlem başlatılması çağrısı yapan Mersin Kadın Platformu, "Rojbin'in derhal serbest bırakılarak tedavisine başlanması gerekmektedir" dedi.

Mersin Kadın Platformu, HDP Mersin İl binası önünde yaptıkları basın açıklamasıyla HDP Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu üyesi Sevil Rojbin Çetin'e dönük köpekli işkenceyi protesto etti.

Eylemde basın açıklamasını okuyan Aysel Demir, "'Bizden önce kadının adı yoktu' diyen iktidar partisinin, Diyarbakır'da bir kadın siyasetçiye yapılan çirkin ve ahlaksızca işkence görüntülerine söyleyecek bir sözü var mı" diye belirtti.

Gözaltına alınan Çetin'in Mardin'e götürüldüğünü kaydeden Demir, "Rojbin'in kanser hastası olması ve saldırılarla yaralanması insanlığa karşı işlenen suç kapsamındadır. Hiçbir durum işkencenin uygulanması için gerekçe gösterilemez. Rojbin Çetin, iktidarın kadın düşmanı politikalarına karşı yüksek sesle haykırdığı için işkenceye maruz kaldı. Rojbin arkadaşımıza saldırı, AKP politikalarının ne boyutlara geldiğini gösteriyor. Susmak mı? Asla! Daha çok mücadele, daha çok direniş. İnsanlık onuru kadın mücadelesi, işkenceyi yenecek. Kadın mücadelesine, demokrasiye ve insan haklarına yönelik baskının yansıması olarak, kadın mücadelesine de darbe vurulmak ve sindirilmek istenmektedir. Resmi gayri, resmi gözaltı alanlarında yapılan işkence, yaşamın bir rutini haline getirilmeye çalışılmaktadır. Oysa işkence, insanlığa karşı telafisi olmayan bir suçtur. Türkiye imzacısı olduğu ve işkenceyi suç sayan sözleşmelere uymalı ve bu işkence vakalarına dönük önleyici tedbirler almalıdır" dedi.

Demir'in ardından konuşan LGBTİ+ aktivisti Yağmur Arıcan ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Onur Haftası"na dönük sözlerinin ayrımcı olduğunu belirterek, "LGBTİ+ hareketi bu ülkenin eşitlik, özgürlük, barış ve demokrasi yolunda olmazsa olmaz parçalarından biridir. Birlikte yürümek umuttur" diye kaydetti.