7 Eylül 2024 Cumartesi

Mersin Kadın Platformu: Katlettiğiniz kız kardeşlerimizin isyanıyla mücadeleye devam edeceğiz

Mersin'de Musa Özel isimli erkek, boşanma aşamasında olduğu Fatma Özel'i, Fatma'nın anne ve babasını katletti. Katliamın ardından sokağa çıkan Mersin Kadın Platformu, "Aileyi koruyan politikalarınız kadınları öldürüyor" dedi.

Mersin Kadın Platformu, 24 Temmuz günü yaşanan kadın katliamına karşı sokağa çıktı.

Mersin'de Musa Özel adlı erkek boşanma aşamasında olduğu Fatma Özel, Fatma'nın annesi Elif A. ve babası İbrahim A'yı katletti. Musa Özel katliamın ardından gözaltına alınarak tutuklandı.

Dün akşam Pozcu'da eylem yapan Mersin Kadın Platformu, "Aileyi koruyan politikalarınız kadınları öldürüyor" yazılı pankart açtı.

Açıklamada, öfkeli ve isyanda olduklarını vurgulayan kadınlar, "Katilin tek başına olmadığını biliyoruz, kadın düşmanı politikalarınızdan, erkek adalet ve erkek devletten cesaret alan erkek failler kadınları katletmeye devam ediyor. Bugün kazanılmış haklarımıza saldıranlar, 'kutsal aile' yalanlarıyla boşanmayı engelleyenler ve cezasızlık politikalarını uygulayanlar bu cinayetlerin failidir" dedi.

'BU DÜZEN KADINLARIN, HAYVANLARIN, DOĞANIN KATİLİ'
9. yargı paketi, sokakta yaşayan hayvanların katledilmesini öngören düzenlemeleri hatırlatan kadınlar, AKP Konya Milletvekili Mehmet Baykan'ın, hayvan katliamıyla ilgili kendisini arayan kadına, "Sizin gibilerin uyutulması için çözüm bulmamız gerekiyor" dediğini anımsattı. Kadın katliamlarının sorumlusu olan iktidarın, sokakta yaşayan hayvanların katledilmesinin önünü açarken, yine kadınlara saldırdığı belirtilen açıklamada, "Açık ve nettir ki bu düzen kadınların, hayvanların ve doğanın katilidir. Mehmet Baykan da aynen fail erkekler gibi bu cesareti bir gecede İstanbul Sözleşmesinden çıkanlardan, 9. yargı paketiyle 6284'ün en caydırıcı hükmü olan tazyik hapsini itiraza açık hale getirmeye çalışanlardan alıyor. 9. yargı paketinin suçla etkin mücadele, ceza adalet sistemini güçlendirme, temel hak ve özgürlüklerin korunması gibi konularda önemli düzenlemeler içerdiğini söyleyen adalet bakanı Yılmaz Tunç önce neden 6284'ün etkin uygulanmadığını, neden kadınların boşanma aşamasında uzaklaştırma kararları çantalarındayken ailesiyle beraber katledildiğini açıklasın" dedi.

1 haftada 10 kadının katledilmesinin ardından Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü önünde yaptıkları eylemin üzerinden bir ay geçtiğini hatırlatan kadınlar, bu bir ay içinde kadınların katledildiğini, erkek şiddetinin hız kesmediğini söyledi. İktidar bekası uğruna aileyi kadınların yaşam hakkının önüne koyduğunu kaydeden kadınlar, "Çünkü kendi yarattığı yoksulluğu yönetmek için aileye ihtiyaç duyuyor. Çünkü aile demek kadınlar üzerinden karşılığı ödenmeyen kocaman bir emek demek. Hayatlarımızı ailenize, hayatlarımızı iktidarınıza feda etmiyoruz.

'KATLEDİLEN KIZ KARDEŞLERİMİZİN FAİLİ SİZSİNİZ'
"Katledilen kız kardeşlerimizin faili sizsiniz" diye haykıran kadınlar açıklamalarında şu ifadelere yer verdi: "En çok öldürüldüğümüz yer olan bizi kapatmaya çalıştığınız aileyi kutsayarak, boşanmaları engelleyerek hayatlarımıza kastetmekten derhal vazgeçin, katliamları durdurun. Kadın düşmanlığının ve erkek şiddetinin son bulması için bir gecede çıktığınız gibi İstanbul Sözleşmesine aynı hızla geri dönün, 6284'ü etkin uygulayın ve 9. yargı paketini derhal geri çekin!
"Ne hayatlarımız ne haklarımız pazarlık konusu değildir, ne hayatlarımızdan ne de haklarımızdan vazgeçmiyoruz. Kutsal ailenize de kadın düşmanı politikalarınıza da boyun eğmeyeceğiz, katlettiğiniz kız kardeşlerimizin isyanıyla yaşamlarımız için mücadele etmeye devam edeceğiz."