23 Nisan 2024 Salı

Mersin Kadın Platformu: Deniz Poyraz isyanımızdır

Faşist saldırıda Deniz Poyraz'ın katledilmesine dair eylem yapan Mersin Kadın Platformu, "Deniz Poyraz isyanımızdır" dedi.

Mersin Kadın Platformu, HDP İzmir İl Örgütü binasına yapılan silahlı saldırı parti çalışanı Deniz Poyraz'ın katledilmesine ilişkin Forum Meydanı'nda açıklama yaptı.

"Deniz Poyraz isyanımızdır" pankartının açıldığı eylede basın açıklamasını Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Eş Genel Başkanı Cana Yüce okudu. Yüce, HDP il binasının önünde nöbet tutan polislerin katil Onur Gencer'in güpegündüz elini kolunu sallayarak parti binasına girerek kurşun yağdırmasını engelleyemediğini belirterek, "Faili tanıyoruz. Kız kardeşimiz Deniz'in faili tabii ki sadece Onur Gencer değil, her fırsatta ayrıştırıcı-faşist dil ile 6 milyon seçmenin iradesi olan HDP'ye saldıran, kapatma davası açarak kriminalize etmeye çalışan, tüm tehditleri bilmesine rağmen önlem almayan, kadın düşmanı, halk düşmanı mafya-çete iktidarıdır. Faili tanıyoruz, katillerden hesap soruyoruz" dedi.

'KATİLLERDEN HESABI KADINLAR SORACAK'
Tek tipçi, tahakkümcü, eril iktidarın zihniyetidir bu ihlaller. Feray'ın, Nadira'nın, Yeldana'nın, Rabia Naz'ın, Gülistan'ın failini saklayan çürümüş cinsiyetçi, ırkçı mafya iktidarın iki gün önce de Denizi aramızdan alması aynı ihlallerdir" diyen Canan Yüce, "Bütün ötekilerin varoluşuna tahammül edemeyen faşist, eril, tahakkümcü zihniyetin HDPye sistematik saldırısı kadınlara ve LGBTİ+lara uyguladığı sistematik saldırısından ayrı görülemez. Öfkeliyiz! Yasta değil isyandayız" diye konuştu.

'YASTA DEĞİL İSYANDAYIZ'
Tıpkı Ogün Samast, Musa Orhan, Ümit Can Uygun gibi Onur Gencer'in de sosyal medyada verdiği ırkçı pozlara şaşırmadıklarının altını çizen Canan Yüce, "İstanbul Sözleşmesi'ni savunan kadınları ters kelepçe ile yerlerde sürüyerek, tecavüzle tehdit ederek gözaltına alan polis, eli kanlı katili kelepçe dahi takmadan gözaltına alıyor. Erkek devlet şiddetine susmuyoruz. Yasalar uygulanıp, sadece kadınların değil bu topraklarda yaşayan herkesin eşit yurttaş olarak can güvenliği sağlanana kadar inatla susmuyoruz. Sadece cinsiyetçiliğe karşı değil faşizme karşı da kadın mücadelesini büyütüyoruz" ifadelerine yer verdi.

Canan Yüce, sözlerine şu şekilde devam etti:

'ERKEK DEVLET ŞİDDETİNE SON'
"Deniz Poyraz 'İstanbul Sözleşmesi Yaşatır' pankartının hemen yanı başında katledildi. HDP'nin tüm parti binalarına astığı bu pankart da aylardır iktidarın hedefindeydi. Üzerinde 2021 yılının ilk 3 ayında katledilen 88 kadının isimlerinin bulunduğu bu pankart pek çok ilde polis tarafından indirilmeye çalışıldı. Denizin bu pankartın ardında katledilmesi tesadüf değil. Çünkü İstanbul Sözleşmesi'ni savunan bizler; bu memlekette onurlu bir şekilde birlikte yaşamayı yani: barışı, kardeşliği, eşitliği, özgürlüğü, dayanışmayı savunanlarız.

"Uyuşturucu çetelerini koruyan, HDP'ye saldıran, Feray'ın ve pek çok kadının katillerini koruyan, Denizi aramızdan alan iktidar İstanbul Sözleşmesi'ni kaldırmaya çalışan iktidardır. O nedenle bu insan dışı ihlallerin her biri mutlak bir suretle birbiriyle iç içedir ve asla birbirinden bağımsız değildir. O nedenle tam da bu iktidarın karşısında bugün bu meydanda HDP'ye yapılan saldırının hesabını sorduğumuz gibi, Denizin hunharca aramızdan alınmasının hesabını sorduğumuz gibi yine inatla İstanbul Sözleşmesi'ni savunmaya devam ediyoruz."

1 Temmuz'a kadar sokakta olacaklarını ve hayatı durduracaklarını vurgulayan Canan Yüce, "Bulunduğumuz her yerde İstanbul Sözleşmesi'ni savunacak, katillerden hesap soracağız" diyerek sözlerini sonlandırdı.