25 Nisan 2024 Perşembe

Meme kanseri Fatma Özbay serbest bırakılsın

331. F oturumunda meme kanseri olan Fatma Özbay'ın, hijyen koşullarında barındırılması ve yiyeceklerin de buna uygun olması gerektiğini hapishane idaresine bildirmesine rağmen, taleplerinin yerine getirilmediği ve plastik tabaklarda yemek yemek zorunda bırakılan Özbay'ın, kantinden alışveriş yapmasına da izin verilmediği ifade edildi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Hapishane Komisyonu'nun hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek amacıyla yaptığı F oturması 331. haftada Galatasaray Meydanı'nda yapıldı.
 
"Hasta mahpuslar serbest bırakılsın", "Fatma Özbay serbest bırakılsın" sloganlarının atıldığı eylemde açıklamayı İHD MYK üyesi Mukaddes Şamiloğlu okudu.
 
Şamiloğlu, "OHAL 8. kez kez uzatılmasa da uygulama ve yasaları kalıcılaştırıldı. Gözaltı sürelerinde hapishanelerdeki duruma kadar OHAL'le sınırlandırılan pek çok hak ve özgürlük üzerindeki yasak ve kısıtlamalar son çıkartılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kalıcı hale getirilmiş oldu. Bu yasa ve kısıtlamalara itiraz edilmemesi için yargı yolu da kapatıldı" dedi.
 
Kandıra 1 Nolu F Tipi Hapishanesi'nden Tekirdağ 2 Nolu T Tipi Hapishanesine sürgün edilen  7 kadın tutsağa çıplak arama işkencesi yapıldığını belirten Şamiloğlu, ziyarete giden ailelere çıplak arama yapılmak istendiğini ve kabul etmeyen ailelerin ise ziyarete alınmama tehdidi ile karşı karşıya kaldığını ifade etti.
 
"Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Hapishanesi'nde hastane ve adliyelere gidiş gelişlerde mahpuslara kameralara dönerek elbiselerini kaldırmalarını ve içlerine giydikleri giysileri göstermeleri konusunda yapılan baskılar devam etmektedir. Gerek çıplak arama, gerekse çıplak aramaya karşı çıkılınca fiziksel şiddet uygulanması işkencedir" diyen Şamiloğlu, konuşmasına şöyle devam etti:
"Mahpuslar, hücrelere yapılan baskın şeklinde keyfi aramalar, telefon görüşmelerinde tekmil dayatması, ayakta sayım verme vb. birçok insanlık dışı uygulamalara maruz kalmaktadır. Haftalık sohbet hakkı ve ortak alanların kullanımı engellenmektedir. Bir çok hapishanede avukatların müvekkilleri ile görüşmeleri görüntülü olarak kayıt altına alınmaktadır."
 
Bu haftaki F oturumunda Fatma Özbay'ın durumuna dikkat çekildi. Şamiloğlu, Erzurum E Tipi  Kadın Hapishanesinde tutulan Özbay'ın, 1997 yılından beri hapiste olduğu ve 53 yaşındaki Özbay'a tutuklandıktan kısa bir süre sonra ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildiğini belirtti.
 
Özbay'ın meme kanseri teşhisi ile Mayıs 2018'de ameliyat edildiği, kanserin üçüncü evresi olması nedeniyle, memesi alınmış olmasına rağmen yayılmanın devam ettiği ve en kısa zamanda kemoterapiye başlanması gerektiğini ifade eden Şamiloğlu, "Özbay, hijyen koşullarında barındırılması ve yiyeceklerin de buna uygun olması gerektiğini hapishane idaresine bir çok kez dilekçelerle bildirmesine rağmen, talepleri yerine getirilmemiştir. Halen plastik tabaklarda yemek yemek zorunda bırakılan mahpusun, daha sağlıklı beslenmek için kantinden alışveriş yapma isteğine de izin verilmiyor" dedi. Şamiloğlu, Özbay ve ağır hasta tutsakların, tam teşekküllü hastanelerde tedavilerinin yapılması için serbest bırakılmasını istedi.