1 Mayıs 2024 Çarşamba

Mehmet Sincar davasında zaman aşımı riski

Mehmet Sincar davasında zaman aşımı riski olduğunu söyleyen HDP Grup Başkanvekili Beştaş, amacın Kürtlerin katilerinin ceza almasının önüne geçmek olduğunu belirtti. 

Batman'da 4 Eylül 1993'te katledilen Demokrasi Partisi (DEP) milletvekili Mehmet Sincar cinayetine ilişkin dava yargılaması 6 Eylül'de Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye devam edecek.

Duruşma öncesinde dosyadaki gelişmelere ilişkin İnsan Hakları Derneği (İHD) Şube binasında basın toplantısı düzenlendi.

Toplantıda yer alan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Mardin milletvekili Pero Dündar, DEP eski milletvekilleri Ali Yiğit ve Nizamettin Toğuç ile Mehmet Sincar'ın eşi Cihan Sincar, gelişmeleri paylaştı.

Meral Danış Beştaş, Sincar davasında faillerin ortaya çıkarılmak istenmediğini aksine suçun örtbas edilmek istendiğini belirtti. Sincar davasının 6 Eylül 2023'te zaman aşımı tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirten Beştaş, "6 Eylül'de duruşması yapılacak. 18 mart 2019 tarihli son duruşmada mütalaa için süre verildi. Ama savcı halen mütalaa vermedi. Savcı işi sürüncemede bırakarak, mütalaa vermedi. Zaman aşımı riskiyle karşı karşıyayız. Kürtlerin katilleri ceza almasın, bütün amaç bu." 

'ZAMAN AŞIMI UYGULANAMAZ'
İHD Şube Başkanı Abdullah Zeytun, Sincar'ın katledildiği döneme değinerek, "İnsanlığa karşı suçların işlendiği bir zamandı ve hedef gösterilerek katledildi. Kendisinin de binlerce insanın da davası etkisiz yürütüldü. Hakiki bir yargılama sürmedi. Dava dosyası Mart ayı itibariyle savcılığa verildi, aradan 6 ay geçmesine rağmen henüz bir mütalaa sunulmadı. Türkiye de zaman aşımı durumu var. İnsanlığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımı uygulanmaz. Evrensel hukukta bu kavramlar mevcut" dedi.

'KATİL DEVLETTİR'
Sincar'ın eşi Cihan Sincar, 28 yıldır davanın peşinde olduklarını ve katilin bir kişi olmadığını belirtti. Sincar, “Katil Tansu Çiller ve daha birçok isimdi. Katilleri elbet bir gün ortaya çıkacak. Türkiye'de adalet yok. Adalet olsaydı, zaman aşımı olmazdı. Katil sistemin kendisidir, devlettir. Onlar halklarının kahramanlarıydılar. Onurları, halkları için vardılar. Bizim başımız dik ve onları sonsuza dek sahipleneceğiz. Devlet de bilsin herkes bilsin; Siz suçlusunuz" diye konuştu.