1 Temmuz 2024 Pazartesi

Mehmet Sıddık Baysal için Yüksekova'da eylem

En son askerler tarafından gözaltına alındığı görülen ve bir daha akıbeti öğrenilemeyen Mehmet Sıddık Baysal için Yüksekova'da düzenlenen eylemde, Baysal nezdinde kayıpların akıbetinin açıklanması ve faillerin yargılanması istendi. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) Hakkari Şubesi ve kayıp yakınları, Yüksekova ilçesindeki Sanat Sokağında bir araya geldi. Eyleme kayıp yakınları, Barış Anneleri, DEM Parti İlçe Örgütü yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Eylemde, "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" ve "Failler belli kayıplar nerede?" pankartı, katledilen ve kaybedilenlerin fotoğrafları taşındı. Eylemin 129. haftasında 7 Haziran 1994 yılında katledilen Mehmet Sıddık Baysal'ın akıbeti soruldu.

İHD Hakkari Şube sekreteri Pınar Şen Zengin, hayvancılık ile uğraşan Mehmet Sıddık Baysal'ın 7 haziran 1994 tarihinde evinden çıktıktan sonra kendisinden haber alınamadığını belirtti. Zengin, "Aradan geçen 4 gün içinde Baysal'dan herhangi bir haber alınamayınca aile bölgeye gitti ve kendi imkanları ile Baysal'ın akıbetini sormaya başladı. Ailesinin karakola yaptığı başvuruya Mehmet Sıddık Baysal isminde bir kişinin gözaltına alınmadığı bilgisi verildi lakin köylüler, dağlıca bölgesinde büyük bir operasyon yapıldığını, bölgede bulunan Mehmet Sıddık Baysal'ın gözaltında alındığını, askeri araç ile götürüldüğü ve kendinden bir daha haber alınmadığını aktardılar" dedi.

4 günün ardından aile ile iletişime geçen bir şahısın Mehmet Sıddık Baysal'ın askerlerce gözaltına alındığı aktardığını dile getiren Zengin, "Ağır işkence sonucu hayatını kaybettiğini ve cansız bedeninin Sinava (Kamışlı) karakolunun içinde açılan bir çukura atıldığını beyan etti. Bunun üzerine Baysal ailesi Yüksekova Cumhuriyet Başsavcılığı nezdinde olaya ilişkin ayrıntılı bir biçimde araştırma yapılması ve bahse konu karakolda kazı çalışması yapılması için başvuru yapmış lakin savcılık kovuşturmaya yer olmadığına dair karar vererek dosyayı sumen altı etmeye çalışmıştır" sözlerini kullandı.

Hukuk normlarının düzgün bir biçimde işletilmesinin bu tür olayların önüne geçebilmek için en önemli araç olduğunu söyleyen Zengin, "Bizler sevdiklerimizin sorgusuz sualsiz işkence ile katledilmesi ve kaybedilmesine karşı çıkıyoruz. Buradan yetkinlere Mehmet Sıddık Baysal nezdinde bir daha sesleniyoruz; devleti ve yönetenleri hukukun çizmiş olduğu sınırlar içinde kalmaya, katledilen Mehmet Sıddık Baysal'ın akıbetinin bir an önce ortaya çıkarmak için somut adımlar atmaya ve sorumluların gerçekten adil bir sistem karşında yargılamaya davet ediyoruz" dedi.