9 Mayıs 2024 Perşembe

MED-DER'den Muharrem İnce'ye tepki: Cehaletini dile getirdi

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'nin Kürtçe eğitim talebiyle ilgili açıklamasına tepki gösteren MED-DER, "İnce ifadeleri ile sadece cehaletini dile getirmiştir" dedi.

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'nin, "Anadilde eğitim meselesinin pedagoji konusu olduğu, fiziği, matematiği Kürtçe anlatalım demek 'Ey Kürt kızı, delikanlısı, sen doktor ol ama İzmir'de görev yapma, Hakkari'de kal' demektir" şeklindeki açıklamasına Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği (MED-DER) tepki gösterdi.

İnce'nin açıklamasının bilimsellikten uzak ve gerçek dışı söylemler olduğunu kaydeden MED-DER, yazılı açıklamasında "Muharrem İnce, işini yapsın, dil çalışması ve pedagoji onun işi değil. Yıllarca fizik öğretmenliği yapan İnce, fizik ve öğretmenlikten bihaber. İnce'nin, ne pedagojiden ne de Kürtçeden haberi var, dile getirdiği tek şey cehaleti oldu" dedi.

Kürt dilinin beş bin yıllık bir dil olduğu ve Kürtlerin kendi dilleriyle onlarca uygarlık kurduğu hatırlatılan açıklamada, Guti, Kurti, Cuti, Cudi, Kurtiw, Kırti, Kurdraho, Kurtienne, Kordosw, Kardokhoi, Karduk, Kartawiye, Kurduen, Kurdi Karduw, Akrad, Kartawiye, Kur, Gondwana, Hurri, Urartu, Medler, Mervani, Mitani ve Komagene gibi birçok çok uygarlığın bu dille tarihte yer aldığı belirtildi.

Kürtlerin Muharrem İnce'nin yardımına ihtiyacı olmadığı ifadesine yer verilen açıklamada, "Kürt dili onurumuz, varlığımız, özümüz ve sevincimizdir" denildi.