17 Mayıs 2024 Cuma

Meclis'te 'sokağa çıkma yasağı' tartışması

Ceza İnfaz Yasası teklifi görüşmeleri için hafta sonu toplanan Meclis Genel Kurulu'nda, sokağa çıkma yasağı tartışması yaşandı. CHP'li Özgür Özel, İYİ Partili Lütfi Türkkan, HDP'li Meral Danış Beştaş, sokağa çıkma yasağının iyi planlanamadığını ileri sürerken, AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan, eleştirilere cevap verdi.

Meclis Genel Kurulu, koronavirüs tedbirleri kapsamında 30 büyükşehir ve Zonguldak'ta sokağa çıkma yasağı ilan edilen hafta sonunda mesaisine devam etti. Genel Kurul, "Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" üzerinde görüşmelerini sürdürmek için toplandı. Meclis Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç başkanlığındaki Genel Kurul'da, sokağa çıkma yasağı tartışması yaşandı.

CHP'Lİ ÖZEL: BÜTÜN DÜNYAYA REZİL OLDUK
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, hükümetin sokağa çıkma yasağını açıklama şeklini ve yöntemini eleştirdi. Halk gibi milletvekillerinin de sokağa çıkma yasağından önceden haberdar olmadıklarını belirten Özel, "Bütün Türkiye'yi kaosa sürüklediniz. Sosyal teması kesmek için doğru şekilde yapılsaydı, çok doğru bir karar olurdu. Ancak o kadar beceriksiz ve acemice yapıldı ki virüs bütün Türkiye'ye yaydınız" dedi.

Virüsle mücadelede en kötü örneklerden biri olan İtalya'nın bile sokağa çıkma yasağını 36 saat önceden vatandaşlara bildirdiğini anımsatan Özel, "İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı, 2 gündür sokağa çıkma çağrısı yapıyor, bilgi vermeden ilan ediyorsunuz. Dün Ankara Büyükşehir Belediye Başkanımız Mansur Yavaş'ın açıklamasından sonra Ankara'daki hızlı sakinleşmeyi gördünüz. 30 büyük şehir ve Zonguldak belediye başkanlarını valiler davet edip bilgi verselerdi, hazırlık yapılır vatandaş panik olmazdı. Yaşananlardan utandık, bir sokağa çıkmayı ilan edemeyen zihniyet nedeniyle hepimiz dünyaya rezil olduk" diye konuştu.

ÖZTUNÇ'TAN, SOYLU'YA ZOR SORU?
CHP Maraş Milletvekili Ali Öztunç da İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun daha önce yaptığı açıklamada, "Sokağa çıkma yasağını Fetöcüler istiyor" dediğini hatırlatarak, "Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu? Gözünüz iyice kör, yüreğiniz karanlık olmuş" dedi.

İYİ PARTİLİ TÜRKKAN: ELİNİZE YÜZÜNÜZE BULAŞTIRDINIZ
İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan, sokağa çıkma yasağı nedeniyle oluşan kaos sonucunda sağlık çalışanlarının salgının önüne geçmek için yaptığı bütün çabaların boşa gittiğini belirterek, "Karantina kararı doğru bir karardır ancak krizi yine elinize yüzünüze bulaştırdınız. Sokağa çıkma yasağı böyle mi ilan edilir. Beceriksizliğin, basiretsizliğin bir örneği ile daha karşı karşıya kaldık" dedi.

BELEDİYE BAŞKANLARINA ÖNCEDEN HABER VERİLMEMESİNİ ELEŞTİRDİ
Türkkan, kararın önceden belediye başkanlarına bildirilmemesini de şöyle eleştirdi: "Yanlış yönetmeniz, beceriksizlik ve öngörüsüzlüğünüzle tüm dünyaya bu virüsün nasıl en hızlı yayılacağının örneğini gösterdiniz. Böyle ciddi bir kararın farklı siyasi partilerin belediye başkanlarına haber verilmemesi devlet ciddiyeti ile bağdaşmamıştır. Tüm bunlar yetkiyi tek elde toplayan Cumhurbaşkanlığı sisteminin bir göstergesi. Türkiye yönetilmiyor, freni patlamış kamyon gibi gidiyoruz, Allah sonumuzu hayır etsin."

HDP, SORUMLULARI İSTİFAYA ÇAĞIRDI
HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ise valiliklerin sokağa çıkma yasağından 2 gün önceden haberdar olduğunu belirterek, geç haber verilmesi nedeniyle yasağın vatandaşlar tarafından, "Sokağa çıkın" olarak algılanması sonucunda, milyonlarca insanın virüs kapmasına neden olunduğunu öne sürdü.

"Bu ülkeyi AKP değil, virüs yönetiyor. Attığınız her adımda daha çok batıyorsunuz" diyen Beştaş, yaşanan kaos nedeniyle sorumlulara istifa çağrısında bulundu.

AKP'Lİ ÖZKAN KARARI SAVUNDU
Muhalefetin eleştirilerini yanıtlayan AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan, Koronavirüsle mücadele için Dünya Sağlık Örgütü tarafından alınan kararları en erken uygulayan ülkenin Türkiye olduğunu, sokağa çıkma yasağını da bu çerçevede alınmış bir karar olarak nitelendirdi.

Türkiye'nin virüsle mücadele konusunda dünyaya örnek teşkil ettiğini ifade eden Özkan, şunları söyledi: "Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Gebreyesus, virüse karşı kararları en erken uygulayan Türkiye'yi dünyaya örnek olması gerektiğini söyleyerek Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür etti. Bu bağlamda hükümetimiz erken adımlar atma gayreti içinde olmuştur. Dün gece alınan sokağa çıkma yasağı önleyici tedbirler kapsamında alınmış bir karardır. Sosyal izolasyon ve korona salgınına ilişkin alınan en önemli tedbirlerden biridir. Vatandaşlarımızın acil ihtiyaçlarının karşılanmasına devam edilecektir. Milletimizin paniğe kapılmadan sükûnetle alınan tedbirlere uyması sağlık açısından önem arz etmektedir."