19 Mayıs 2024 Pazar

Meclis'te İliç için araştırma komisyonu kuruldu

İliç'te 13 Şubat'ta meydana gelen işçi ve doğa katliamının üzerinden neredeyse üç ay geçti; dört işçinin cansız bedenine aylar sonra ulaşılırken beş işçi hala milyonlarca ton kimyasalın altında. Aylar sonra Meclis'te bir araştırma komisyonu kuruldu. Komisyonun başkanı AKP'li milletvekil Uslu, çalışmalara nisan ayında başlandığını öne sürdü. 

Erzincan'ın İliç ilçesinde bulunan, yerli iştiraki Çalık Holding olan ve Anagold'a ait Çöpler Altın Madeni'nin neden olduğu işçi ve doğa katliamının üzerinden neredeyse üç ay geçti. 13 Şubat 2024 tarihinde gerçekleşen göçükte 9 işçi milyonlarca ton kimyasalın altında kaldı; Uğur Yıldız'ın 5 Nisan, Adnan Keklik'in 19 Nisan, 4 Mayıs günü ise Ramazan Çimen ve Kenan Öz'ün cansız bedenine ulaşıldı. Yaşanan işçi ve doğa katliamının asıl sorumluları ise hazırlanan raporla aklanmıştı. Nisan ayında kurulan komisyonun şu ana kadar hiçbir işlevi olmadı, sorumluların yargılanması için çabalamadı. 

Kamuoyunda oluşan tepkilerin ardından katliamın üzerinden neredeyse üç ay geçmişken Meclis'te bir araştırma komisyonu kuruldu. TBMM İliç Maden Kazasını Araştırma Komisyonu Başkanı ve AKP Antalya Milletvekili Atay Uslu, İliç'teki maden kazasına ilişkin incelemelerinin ardından bir rapor hazırlayacaklarını belirtti. 

Komisyonun 22 milletvekilinden oluştuğunu, 18 Nisan'da çalışmalara başladığını öne süren Uslu, "Şu ana kadar Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımızı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızı dinledik. Bunun dışında AFAD'dan bölgedeki arama tarama çalışmaları hakkında bilgi aldık. Yine Devlet Su İşleri ile suların kirliliğinin önlenmesi ile ilgili tedbirler konusunda bilgi aldık" ifadelerini kullandı.