26 Nisan 2024 Cuma

Meclis'te görüşmeler yarına bırakıldı

HDP ve CHP milletvekillerinin vekilliklerinin düşürüldüğü için HDP ve CHP'nin başlattığı protestolar nedeniyle yasa tasarısı görüşmeleri yarına bırakıldı.

HDP milletvekilleri Leyla Güven ve Musa Farisoğulları ile CHP Milletvekili Enis Berberoğlu'nun milletvekillikleri Meclis tarafından düşüldü. Meclis Başkanvekili kararı Meclis Genel Kurulu'na okuduğu sırada HDP ve CHP'li milletvekilleri, sıralara vurarak ve slogan atarak protesto etti.

Bekçilerle ilgili kanun tasarısı görüşülürken milletvekilliklerin düşürülmesine dair kararın okunması protestolara neden oldu. Gün boyu parti temsilcileri kararla ilgili konuşmalar yaptı. Eylemler nedeniyle oturuma bir süre ara verildi. Eylemler, oturum yeniden başladıktan sonra da devam etti. Protestoların sürmesi üzerine görüşmeler yarına bırakıldı.

48 gün sonra açılan Meclis'te bekçiler ile ilgili kanun tasarısı görüşülürken gündeme getirilen milletvekillerinin düşürülmesi kararı beklenmedik sürpriz bir hamle olarak değerlendiriliyor. AKP iktidarının raflarda bekletilen dosyaları MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin talebi nedeniyle Meclisten geçirdiği yorumları yapılıyor. 

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli geçtiğimiz hafta yaptığı yazılı açıklamada, "milletvekili dokunulmazlıkları ile ilgili beklentiler karşılanmalıdır" demişti. Bu açıklama AKP'ye verilen bir mesaj olarak algılanmıştır. Açıklamanın ardından AKP'nin harekete geçtiği değerlendiriliyor. 

Nitekim HDP Grup Başkan Vekili Meral Danış Beştaş, Meclis Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada "Nereden çıktı bu dosyalar? Kimden talimat aldığınız?" diye konuşmuştu.