18 Mayıs 2024 Cumartesi

Meclis'te AKP klasiği: Yolsuzluk araştırması reddedildi

HDP Milletvekili Tayip Temel, Van Büyükşehir Belediyesi'ne atanan kayyum yönetiminin karıştığı usulsüzlük ve yolsuzluk hakkında Meclis'te bir araştırma komisyonu kurulmasını talep etti. Önerge, "kaba ve yaralayıcı maddeler içerdiği" gerekçesi ile geri gönderildi.
Halkların Demoratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Tayip Temel, Van Büyükşehir Belediyesi’nde gerçekleşen borçlanma, usulsüz ihaleler ile bütçe emanetlerine alma ve ödeme işlemlerinde yapılan yanlışlıkları ve sosyal yardımların amaç dışı kullanılmasını Meclis gündemine taşıdı.
 
Temel, yolsuzluğun araştırılması için bir önerge sundu. 
 
Önergesinde Sayıştay raporuna dikkat çeken Temel,  Van Büyükşehir Belediyesi'nde kayyumun yaptığı usulsüzlüklerin söz konusu raporda yer aldığını belirtti. Temel, belediyenin 2017 yılına dair giderinin bütçe gelirinden yaklaşık 95 milyon 372 bin TL fazla olduğunu, bu bütçe açığının büyük bir bölümünün ise borçlanma yoluyla finanse edildiğini vurguladı.
 
"Sayıştay denetim raporunda AKP Van Büyükşehir Belediyesi'nde çokça usulsüzlük tespit edilmiştir" diyen Temel, söz konusu bu usulsüzlüklerin  soruşturma/kovuşturmanın sağlıklı bir şekilde yürütülmesi ve kamu kaynakların nereye aktarıldığının belirlenmesi ve sorumluların açığa çıkarılması amacıyla Meclis'te bir araştırma komisyonu kurulmasını istedi. 
 
Ancak HDP'nin önerisi "kaba ve yaralayıcı maddeler içerdiği" gerekçesiyle işleme bile alınmadı.