20 Mayıs 2024 Pazartesi

Meclis hava kirliliğine duyarsız

Termik santrallerin filtre düzenlemesinin iki yıl uzamasını sağlayacak 50. madde oylamasına 139 CHP'li vekilden 114'ü, 62 HDP'li vekilden 58'i, 39 İyi Parti'li vekilden 32'si katılmadı.

Meclis'te yıl başında yapılan oylama ile geri çekilen 15 termik santralin filtre düzenlemesi iki yıl daha uzatılıyor. Böylelikle söz konusu şirketlere havayı kirletme hakkı tanınıyor. Üstelik bahsi geçen uzatma Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname'de Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'nde yer alan 50. madde ile sağlanıyor.

Gazeteci Melis Alphan sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda söz konusu termik santrallerin havayı kirletme iznini uzatan 50. maddenin AKP oylarıyla kabul edilirken, MHP'nin çekimser kaldığını, CHP, İYİ Parti ve HDP'nin de "Hayır" oyu verdiğini duyurdu.

'OYLAMAYA KATILMAYAN VEKİLLER, SOSYAL MEDYADA HAYIR DİYOR'
Ancak Alphan, kimi CHP'li milletvekillerin oylamaya dahi katılmadığına dikkat çekti. Alphan, paylaşımında şu bilgileri aktardı: "Muhalefetin olmadığı yerde AKP'ye de bir yere kadar kızabiliyor insan cidden. Yazık bu ülkeye. Havayı kirletip halkı zehirleyen madde 50 oylamasına 139 CHP'li vekilden 114'ü, 62 HDP'li vekilden 58'i, 39 İyi Parti'li vekilden 32'si katılmadı. Oylamaya katılmayanlar bu ülkede politika yaptığını söylemesin. Halimiz bu sayın seyirciler. AKP'yi suçlarken, bunu görmezden gelmeyelim. Oylamaya katılmaya tenezzül etmeyen milletvekillerinin bazıları Twitter'da 'Madde50'ye hayır' temalı tweet'ler atıyorlar. Bu nasıl bir ikiyüzlülük. Ne işe yarıyorsunuz siz kendinize çalışmaktan başka? Benden artık kimseye oy yok. Stratejik oy falan da yok. Kime yararsa yarasın. Şimdi kimileri diyor ki, 'Muhalefet partileri oylamaya tam kadro katılsalar bile AKP+MHP vekil sayısı fazla olduğu için yasa geçer' Böyle bir mantık olabilir mi? Yasa geçecek olsa dahi, hepsi gider, aslanlar gibi 'ret' oyunu verir, tarihe böyle geçerlerdi. Meclis mücadele alanıdır" dedi.

'TOPLUMSAL MUHALEFET BECERİKSİZLİĞİNİ MECLİS'E YÜKLEYEMEZ'
Polen Ekoloji de tepkisini sosyal medyada yaptığı paylaşımla dile getirdi. Polen Ekoloji, "Çevre ve ekoloji hareketi ve genel olarak toplumsal muhalefet, kendi beceriksizliğini, Meclis'teki muhalefete yüklenerek örtemez. AKP-MHP faşist koalisyonuna geri adım attıracak olan sokaktır; Gezi'dir. 'Politika yapmak', toplumun en geniş kesimlerini tek bir konu/talep etrafında, her birinin kendi sözü/eylemi ile harekete geçirmektir. 'Çokluk'un gücünü tek bir noktaya odakladığımız her durumda başarı elde ettik, yine başarabiliriz" dedi.