19 Nisan 2024 Cuma

MEBYA-DER: Değerlerimize dokunmayın

MEBYA-DER’in, mezarlık saldırılarına ilişkin Yeniköy Mezarlığı’nda yapmak istediği ziyaret ve basın açıklaması polis tarafından engellendi. Daha sonra açıklama yapan MEBYA-DER, "Mezarlıklardan elinizi çekin,değerlerimize dokunmayın" çağrısı yaptı. 

Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MEBYA-DER), son zamanlarda mezarlara dönük gerçekleştirilen saldırılara ilişkin Yeniköy Mezarlığı’nda yapmak istediği ziyaret ve basın açıklamasını polis engelledi. Açıklamanın engellenmesi üzerine mezarlık ziyareti gerçekleştirildi. 

Ziyaretin ardından MEBYA-DER binasında açıklama gerçekleştirildi. Açıklamada "Destén xwe ji goristanén me bikşınin (Mezarlıklarımızdan elinizi çekin)" pankartı açıldı.

'ŞEX SEİD,  SEYİT RIZA'NIN  MEZARLIKLARI BİLİNMİYOR'
Açıklamayı yapan MEBYA-DER üyesi Hanım Altındağ, Mayıs ayının gerek Kürt halkı için gerekse insanlık tarihi için oldukça önemli yere sahip olduğunu belirterek, devrimci önderlerinin büyük bir onur ve gururla zafere yürüdüğünü söyledi. Özgürlüğe yürüyenlerin mezarlarından korkan faşist zihniyetin mezarlara saldırarak tahrip ettiğini dile getiren Altındağ, Şex Seyid, Seyid Rıza’nın, 17 bin faili meçhul olarak bilinen insanın cenazelerinin nerede olduğu bilinmiyor. Bu saldırıların temel amacı toplumu belleksiz bırakma, özünden koparma, iradesizleştirme ve kendisine yabancılaştırarak teslim almaktır" dedi.
 
Saldırıların Garzan Mezarlığı’yla ayyuka çıkan çıktığını ifade eden Altındağ, Van, Muş, Hakkari, Bingöl, Silvan ve İdil'le devam eden mezarlık saldırılarını  vahşet olarak değerlendirdi. AKP'nin her  kelimede  Allah’ı yad ettiğini ifade eden Altındağ, "Dün İçişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada herhangi bir mezarlık saldırısı ve yıkımın olmadığını söylemişti. Peki o zaman Garzan Mezarlığı’ndan çıkarılan cenazeleri Kilyos Kimsesizler Mezarlığı’nda kaldırımın altına, kırık kutular içinde üst üste kim defnetme kararını verdi? Kepçelerle mezarları yıkıp cenazeleri kim çıkarttı? Gever’de defalarca mezarları kim kırdı? Madem askeri ve emniyet yetkilileri yapmadıysa kim yaptı? Bununla ilgili herhangi bir soruşturma başlatıldı mı? Mezarlıklara ilişkin bunca haber gündemdeyken Diyanet neden sessiz kalıyor?" diye sordu.

'MEZARLIKLARDAN ELİNİZİ ÇEKİN'
Altundağ, İçişleri Bakanlığı ve Diyanet açıklama yapmadığı sürece sorumlusu olduğunu vurguladı. "Mezarlarımızdan elinizi çekin, değerlerimize dokunmayın" diyen Altındağ, tüm kurum ve kuruluşları yapılanlara karşı ses çıkarmaya çağırdı.