26 Nisan 2024 Cuma

'McKinsey gözetiminde milli ve yerli yalanı: Sayıştay özelleştiriliyor'

AKP/Saray iktidarının Türkiye ekonomisinin denetimini ABD'li McKinsey şirketine vermesine tepki gösteren HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Günay Kubilay, McKinsey gözetiminde Sayıştay'ın özelleştirildiğini belirtti.
HDP Emek, Ekonomi ve Sosyal Politikalardan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Günay Kubilay, AKP/Saray iktidarı Yeni Ekonomi Programı ile kurulan ve kamu denetimi ile yetkilendirilen Maliyet ve Dönüşüm Ofisi'nin ABD'li McKinsey şirketi ile anlaşmanına tepki gösterdi.
 
Yazılı açıklama yapan Kubilay, "Milliyetçi hezeyanlar ve savaş politikaları sonucunda ortaya çıkan ekonomik kriz, AKP'ye duyulan güvensizliği günden güne derinleştiriyor. TÜİK tarafından en son açıklanan 'Ekonomi güven endeksleri de' bu güvensizliğin ne kadar hızlı bir biçimde arttığını gösteriyor. Ülkede olağan hukuku askıya alan ve kendi politikalarıyla ortaya çıkardığı krizin maliyetini işçiye, emekçiye ve yoksula yüklemeye çalışan AKP'ye karşı dışarıda da bir güvensizlik ortaya çıkmış durumdadır. Ülkeyi OHAL ile iki yıl idare edip, firmaların, derneklerin ve diğer kurum ve kuruluşların mal varlıklarına KHK'lerle pervasız bir biçimde el koyan ve kamu emekçilerini ihraç eden bu yaklaşımın hükümette olması, ekonomik yaşam için bir tehdittir. AKP iktidarı içeride ve dışarıda yeterince güvenilir ve danışılabilir kadrolarının olmadığını 'McKinsey Vakası' ile itiraf etmiştir" dedi.
 
BU OLAY SAYIŞTAY'IN ÖZELLEŞTİRİLMESİDİR
 
24 Haziran seçimlerinden sonra ortaya çıkan "yeni" kabinenin derli toplu bir listesi ortada yokken ve bu kabine üyelerine bağlı birimlerin, sorumluluklarının, yetkilerinin, bütçelerinin tanımı yapılmamışken, AKP'nin şapkadan tavşan çıkardığını ifade eden Kubilay, "TBMM'ye, Sayıştay'a ve denetleyici düzenleyici herhangi bir kuruma bilgilendirme dahi yapılmadan, 16 Bakanlığın 'hedef ve performans denetiminin' bir ABD'li şirketle birlikte yapılması olaya tüy dikmiştir. Bu durum açıkça Sayıştay'ın özelleştirilmesidir. Türkiye'deki halklar IMF'nin yaptırdığı özelleştirmelerin bedelinin ne olduğunu en son TELEKOM vakasında görmüştür. Yeni bir IMF'ye de onay vermeyecektir" diye belirtti.
 
Bu danışmanlık şirketi ile nasıl bir sözleşme yapıldığı, ne kadar süreliğine ve ne bedelle yapıldığı kamuoyuna açıklanmadığına dikkat çeken Kubilay, "Saraydaki şatafat ve israfa rağmen azalan itibarın bir yabancı firma danışmanlığı ile düzeltilmeye çalışılması abestir. Ülkenin itibarı saraydan yıkılmıştır. Bu yabancı firmaya verilen yetki hangi anayasal bağlama dayanmaktadır? Sözde millilik ve yerlilik adı altında boca edilen bu kadar söyleme karşın TBMM ve Sayıştay'ın yok sayılmasının anlamı nedir? Ulusal egemenlik ve dış diplomasi de özelleştirme AKP'nin hedefleri arasında mıdır? 24 Haziran'da 'tek başlı ve hızlı olacak' denilen ekonominin başına kaç danışman getirilmiştir? Kamuoyuna 'dış mihrak' ve hatta 'düşman' diye sunulan bir ülkenin firmasına tanınan bu kapitülasyonun nedeni nedir? AKP yöneticileri ile bu firma arasında bir bağ var mıdır yoksa bu danışmanlık hizmetini sunmak isteyen diğer firmalara teklif sunulmuş mudur?" sorularını sordu.
 
HDP Emek, Ekonomi ve Sosyal Politikalardan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Günay Kubilay, açıklamanın devamında şurları kaydetti:
"Emekçilere yönelik AKP'nin hedeflerinin her 3 ayda bir kontrolden geçirileceği bu mekanizma ile artık TBMM'nin bütçe hakkı ve vergi yetkisi üzerinde bir gölge denetim getirilmiştir. McKinsey veya başka bir özel firma denetimi halka ait olan bütçe hakkının ihlalidir. HDP olarak bu hakkın ihlal edilmesine asla müsaade etmeyeceğiz. Halkımızın bu kapitülasyoncu AKP zihniyetine dur demesi için elimizden geleni yapacağız."