1 Mayıs 2024 Çarşamba

Mazlum Abdî, Bağdadi operasyonunun detaylarını anlattı: Kürtlerin inanılmaz başarısı

Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Abdî, IŞİD lideri Ebubekir el Bağdadi'nin yanına istihbarat elemanı yerleştirdiklerini söyledi, "Hele ki IŞİD liderine bu kadar yakın olan birinin istihbarat elemanı olması duyulmamış bir şey ve Kürtlerin inanılmaz bir başarısı" diye konuştu.

Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Abdî, IŞİD lideri Ebubekir el Bağdadi operasyonuyla ilgili detayları Fox News'e anlattı.

Mezapotamya Ajans'ta yer alan habere göre Abdi, Bağdadi'nin ölümüyle sonuçlanan operasyonun aylardır hazırlandığı, plana DSG'den alınan istihbaratın her süreçte dahil edildiği ve IŞİD'in kalbinde yer alan ve baskın sırasında orda olan bir DSG'linin de dahil olduğu bilgisini verdi.

Abdî, DSG'nin istihbarat elemanının kendilerine Bağdadi'nin batıya, İdlib'e doğru hareket ettiğini ve hangi eve gideceği bilgisini verdi.

Abdî, "15 Mayıs'ta ABD güçlerine haber verdik ve beraber 3 Amerikalıdan oluşan bir gizli birim kurduk" dedi.

Habere göre, DSG'nin istihbarat elamanı, Bağdadi'nin bulunduğu yerleşke içerisindeki tünellerin detaylarını, bölgede Bağdadi ile birlikte kaç kişi olacağını, harekete geçmeyi planladıklarını ve uzundur orada olduklarını bilgilerini verdi. Ardından Cumartesi günü yerleşkeye saldırı gerçekleştirildi ve DSG elemanı ABD'liler tarafından güvenle bölgeden çıkarıldı.

KÜRTLERİN İNANILMAZ BAŞARISI
Haberde, IŞİD'in içine  istihbarat elemanı yerleştirmek çok nadir olan bir durum olduğu vurgulanırken, "Hele ki IŞİD liderine bu kadar yakın olan birinin istihbarat elemanı olması duyulmamış bir şey ve Kürtlerin inanılmaz bir başarısı" ifadesi kullanıldı.

Abdî, Bağdadi'nin öldürülmesinin Kürt istihbaratı olmaksızın gerçekleşmesinin mümkün olmadığını vurguladı.

Haberde, ABD Savunma Bakanlığı'ndan kıdemli bir görevlinin DSG'yi operasyonda kilit oyuncu olarak nitelendirdiği ve DSG'nin ya da Kürt güçlerinin saldırı sırasında onlarla uçakta olmadığı ifadelerini yer verildi. Ayrıca, görevli operasyon sırasında Bağdadi ile birlikte yerleşkede olan 11 çocuğun "bölgedeki güvenli bir kişiye" emanet edildiği bilgisini de paylaşıldı.