20 Nisan 2024 Cumartesi

Mayısta 29'u Covid-19'dan en az 156 işçi yaşamını yitirdi

İSİG Meclisi Mayıs ayına ilişkin açıkladığı iş cinayetleri raporuna göre; en az 29'u Covid-19'dan olmak üzere en az 156 işçi yaşamını yitirdi.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) Mayıs ayı iş cinayetleri raporunu açıkladı. Rapora göre; mayısta en az 156 işçi yaşamını yitirdi.

COVID-19 MESLEK HASTALIĞI KABUL EDİLSİN
İSİG, Covid-19 hastalığını, iş kazaları sonucu gelişen ölümcül seyirli mesleki bulaşıcı hastalık, ölümleri de iş cinayeti olarak değerlendiriyor. İSİG'in açıklaması sonrası SGK harekete geçerek 7 Mayıs'ta bir genelge yayınladı. Genelgede; Covid-19'un bulaşıcı hastalık olduğu ve iş kazası/meslek hastalığı olarak değerlendirilmemesi gerektiği açıklandı.

Bu süreçte uluslararası sendikal hareket sermayenin ve devletin sorumluluklarını belirtip Covid-19'un işçiler için meslek hastalığı sayılması ile ilgili bir deklerasyon yayınladı, işçilerin ve ailelerinin korunması konusunda adımlar atılması gerektiğini belirtip en riskli meslek gruplarını sıraladılar. Türkiye'de de sendikalar ve meslek odaları Covid-19'un sağlık emekçileri için meslek hastalığı ve diğer işkollarında çalışanlar için iş kazası sayılması gerektiğini belirtip açıklamalarda bulundular, davalar açtılar ve SGK'ya çağrıda bulundular.

İSİG, "Covid-19'un iş kazası/meslek hastalığı olarak kabul edilmesi için elbette gerekli hukuki girişimlerde bulunulmalıdır. Ancak bu talebin kabul edilmesi için aktif bir kampanya yürütürsek işçi sınıfının bütünü tarafında özümsenebilir ve bir örgütlenme başlığı olarak alana müdahale etme gücümüzü yükseltebiliriz" dedi.

MAYISTA COVID-19 NEDENLİ EN AZ 29 İŞÇİ YAŞAMINI YİTİRDİ
İSİG raporuna göre; Covid-19 nedenli Mart ayında en az 14 işçi, Nisan ayında en az 103 işçi ve Mayıs ayında en az 29 işçi yaşamını yitirdi.

MAYIS AYINDA EN AZ 156 İŞÇİ YAŞAMINI YİTİRDİ
İSİG raporuna göre; Mayıs ayında en az 156 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.

Ocak ayında en az 114 işçi, Şubat ayında en az 133 işçi, Mart ayında en az 113 işçi, Nisan ayında en az 221 işçi ve Mayıs ayında en az 156 işçi yaşamını yitirdi. 2020 yılının ilk beş ayında iş cinayetlerinde en az 737 işçi yaşamını yitirdi.

156 emekçinin 113'ü ücretli (işçi ve memur), 43'ü kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluşuyor.

Hayatını kaybedenlerin 6'sı kadın işçi, 150'si erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri tarım, gıda, tekstil ve metal işkollarında gerçekleşti.

Altı çocuk işçi hayatını kaybetti, çocuk işçi cinayetleri tarım işkolunda gerçekleşti.

Hayatını kaybedenlerin yaş ortalamasına bakıldığında, kendi nam ve hesabına çalışanlar (çiftçi ve esnaf) 50 yaş, ücretliler (işçi ve memur) 41 yaşında.

14 GÖÇMEN İŞÇİ YAŞAMINI YİTİRDİ
14 göçmen/mülteci işçi yaşamını yitirdi. Bunların 6'sı Afganistanlı, 5'i Suriyeli, 1'i Azerbaycanlı, 1'i Gürcistanlı ve 1'i Iraklı.

Yaşamını yitiren işçilerin 2'si sendikalı. Sendikalı işçiler cam ve belediye işkollarında çalışıyordu.

Can kayıpların en çok tarım, inşaat, taşımacılık, ticaret/büro, belediye/genel işler, metal, sağlık ve tekstil işkollarında gerçekleşti.

İş cinayetlerinin illere göre dağılımı şöyle:
30 ölüm İstanbul'da; 9 ölüm İzmir'de; 8 ölüm Kocaeli'de; 6'şar ölüm Antalya, Bursa ve Denizli'de; 5'er ölüm Ankara ve Gaziantep'te; 4 ölüm Trabzon'da; 3'er ölüm Aydın, Çanakkale, Edirne, Kayseri, Osmaniye, Sakarya, Samsun ve Tekirdağ'da; 2'şer ölüm Erzurum, Kahramanmaraş, Kars, Malatya, Mardin, Mersin, Muğla, Nevşehir, Sivas, Şanlıurfa ve Zonguldak'ta; 1'er ölüm Adana, Afyon, Ağrı, Aksaray, Balıkesir, Bilecik, Bolu, Diyarbakır, Düzce, Elazığ, Erzincan, Giresun, Hatay, Isparta, Karabük, Karaman, Kastamonu, Kırklareli, Kilis, Konya, Kütahya, Manisa, Muş, Niğde, Siirt, Şırnak, Uşak, Van, Yalova, Yozgat ve Özbekistan'da yaşandı.