18 Mayıs 2024 Cumartesi

'Mayıs şehitlerini anmak, BMG'yi anlamakla eş değerdir'

İzmir'de Mayıs ayı şehitlerini anan BMG, şehitlerin yolundan mücadeleye devam edeceklerinin sözünü verdi. HDP Milletvekili Murat Çepni, Mayıs ayı şehitlerini anlamanın bugün Birleşik Mücadele Güçleri'ni (BMG) anlamakla eş değer olduğunun altını çizdi ve bu nedenle şehitleri anmanın çok özel olduğunu kaydetti. 

Birleşik Mücadele Güçleri (BMG) İzmir Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) İzmir İl Örgütü'nde Mayıs ayında ölümsüzleşen devrimci önderleri andı. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Murat Çepni'nin katılımıyla gerçekleşen anma, devrim ve sosyalizm mücadelesinde ölümsüzleşenler anısına yapılan saygı duruşuyla başladı. Saygı duruşu sırasında hep bir ağızdan Adnan Yücel'in Biz Kazanacağız şiiri okundu. 

Devrim şehitlerinin hayatını anlatan kısa bir sinevizyon gösterimi yapılan anmada, onların mücadele hayatından öğrenerek yürüme sözü verildi. 

'MAYIS ŞEHİTLERİNİ ANLAMAK BUGÜN BMG'NİN ROLÜNÜ ANLAMAKLA AYNIDIR'
Söz alan HDP Milletvekili Murat Çepni, BMG'nin ortaya koyduğu mücadele perspektifinin hem Mayıs şehitleri hem de tüm ölümsüzleşenler açısından hangi yoldan yürünmesi gerektiğine dair net bir duruşu ifade ettiğini kaydetti. Çepni, "Bu yüzden Mayıs şehitlerini anlamak, onların mücadele çağrısını anlamak aynı zamanda BMG'nin de bugünkü rolünü anlamakla eş değerdir. Öncelikle Mayıs şehitlerimiz olmak üzere devrim, sosyalizm ve ulusal özgürlük, bağımsızlık mücadelesinde ölümsüzleşen tüm yoldaşlarımızın önünde saygıyla eğiliyorum" dedi. 

İsyanların tarihine bakıldığında en kritik anlarda açığa çıkan devrimci bir iradenin görüldüğünü dile getiren Çepni, "Bizim tarihimiz bu coğrafyanın isyanlarının tarihidir. Bugün attığımız her adım da bu isyanlar tarihinden besleniyor. Şehitlerimizi anmamın çok önemli olduğu bir dönemdeyiz. Bunun başında da devrimcilerin, sosyalistlerin, yurtseverlerin fiziki tasfiyesi geliyor. Yani askeri araçlarla yürütülen bir tasfiye aleti olabilir. Ama bundan daha önemlisi bizi tarihsizleştirme, köksüzleştirme, ideolojisizleştirme saldırısıdır" ifadelerini kullandı. 

'DİRENİŞLERİ BİZE YOL GÖSTERİYOR'
Ölümsüzleşenleri anmanın onların bıraktığı mirasa sahip çıkmanın, topyekün saldırı konseptine karşı açılan bir isyan bayrağı olduğunun altını çizen Çepni, şöyle devam etti: "Faşizmin İbrahim Kaypakkaya yoldaşa dönük özel saldırısının bir manası var. Haki Karer'e yönelik özel saldırısının bir manası var. Burada bize dayatılan burjuva tasfiye saldırısının bir parçasını görüyoruz. Bize şu söylenmeye çalışılıyor; siz demokratik muhalefet edebilirsiniz. Siz günlük mücadeleler peşinde mücadele edebilirsiniz. İş, ekmek, adalet mücadelesi verebilirsiniz ama sistemi hedef alamazsınız. Ölümsüzleşen tüm yoldaşlarımız bize bir yol gösteriyor. Mücadele içinde çözümsüz kaldığımız her anda bize çözüm sunuyor. Denizlerin idam sehpasına giderken ki sözleri, İbrahim Kaypakkaya'nın zindanlarda ki direnişi, Haki Karer'in, Ulaş Bardakçıoğlu'nun enternasyonal mücadelesi bize yol gösteriyor ve göstermeye devam edecek."