19 Nisan 2024 Cuma

Mayıs ayında ölümsüzleşenler Diyarbakır'da anıldı

Diyarbakır'da ESP ve SGDF üyeleri, Mayıs ayında ölümsüzleşenleri yaptıkları etkinlikte andı.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Diyarbakır İl Örgütü ve Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF), Mayıs ayında ölümsüzleşen İbrahim Kaypakkaya, Hasan Ocak, Haki Karer ve Dörtler olarak tarihe yazılan Ferhat Kurtay, Mahmut Zengin, Eşref Anyık ve Necmi Öner'i andı.

Saygı duruşu ile başlayan anma sinevizyon gösterimi ile devam etti. Ardından ESP adına yapıyan konuşmada, Türkiye devrimci hareketi önderlerinden İbrahim Kaypakkaya'nın 'ser verip sır vermeyen' bir geleneği devrimcilere miras bıraktığını söyledi, "Kemalizm'in faşizm olarak tahlil etmesi ile beraber '71 devrimci kopuşuna yön vermiştir" denilen konuşmada, "Bu çelik aldığı suyu unutmadı" diye belirtti.

Gözaltında kayıplar mücadelesinin simge isimlerinden Hasan Ocak'ı da anan ESP temsilcisi, "Türk devletinin katliamcı ve kaybeden siyasetinin karşısında alternatif bir direnme biçimi olarak Cumartesi meydanı yaratıldı" dedi.

SGDF adına yapılan konuşmada ise "'68 gençlik hareketinden kopuşup '71 devrimci atılımını yaratan gelenek gençtir. Kürdistan ve Türkiye tarihine yön verenlerde her dönem gençlik olmuştur. Bugün bize düşen görev Kaypakkaya'nın bıraktığı mirası Kürdistan ve Türkiye gençliği ile buluşturmaktır" diye kaydedildi.

Diyarbakır zindanlarında teslim olmama geleneğini sürdürücüsü olan Mazlum Doğan'ın üç kibrit ile bir isyan yangını çıkardığını vurgulanan konuşmada, bu geleneği dörtlerin sürdürdüğü ifade edildi. Konuşmada, "Onların mücadelesi faşist darbeyi yerle bir etti" denildi. Hasan Ocak'ı bulan bir geleneğin devamcısı olduklarını belirten SGDF temsilcisi Gülistan Doku'yu o günkü ruh ile bulacaklarını söyledi.