8 Mayıs 2024 Çarşamba

Maxmur'da Kürt kadınları için yürüyüş

Maxmur Mülteci Kampı sakinleri, Paris'te katledilen 3 Kürt kadını düzenledikleri yürüyüşle andı.

Şehit Rustem Cudi (Mexmur) Mülteci Kampı sakinleri Paris'te katledilen PKK'nin kurucularından Sakine Cansız (Sara), Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Paris Temsilcisi Fidan Doğan (Rojbin) ve Kürt Gençlik Hareketi Üyesi Leyla Şaylemez'i andı.

Öğrencilerin ve Maxmurluların büyük katılım sağladığı yürüyüş "Şehitler Komitesi" kurumu önünde başladı. Yürüyüşte PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın, Paris'te katledilen 3 kadın Sakine Cansız, Fidan Doğan  ve Leyla Şaylemez'in  yanı sıra Silopi'de 2016 yılında katledilen Sêvê Demir, Fatma Uyar ve Pakize Nayır'ın posterleri taşındı. Maxmur Konferans Salonu'na kadar devam eden yürüyüş eylemi, basın açıklamasının okunmasıyla devam etti.

Eylem yaşamını yitirenler anısına saygı duruşu ile başladı. Ardından İştar Meclisi Koordinasyon üyesi Filiz Budak adına basın açıklamasını okudu. Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Şeyla Şaylemez'i anan Budak, 15 Şubat komplosunun devamı olarak 9 Ocak'ta Paris'te 3 kadının katledildiğini anımsattı. "Aradan birkaç yıl sonra Sêvê Demir, Pakize Nayır ve Fatma Uyar ile birlikte Kürdistan genelinde kadınlar katledilmeye devam edildi" diyen Budak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kadınlara yönelik geliştirilen soykırım iktidara karşı mücadele eden, özgür bir şekilde yaşamak isteyen, kadın örgütlülüğünü geliştirmek isteyen kadınlara karşı geliştiriliyor. Özgürlük alanlarında ve özellikle de örgütlü kadınlara yönelik geliştirilen saldırılar bilinçli ve politik saldırılardır. Bugün Kürdistan dağlarına kimyasal bombalar yağdıran, Şengal ve Kobanê'de kaliamlar gerçekleştirenler aynı zihniyetin yansımaları ve devamcılarıdır. Bizler diyoruz ki hiçbir güç örgütlü güç önünde duramaz. Çünkü Şehit Sara (Sakine Cansız), Önderlik ve PKK toplumsal örgütlülüktür, halktır. Şahsiyetlerinde Kürt ulusunu temsil ediyorlar. Bu nedenle de özgürlük ve başarı direnen güçlerin olacaktır."

Yürüyüş sloganlarla son buldu.