20 Mayıs 2024 Pazartesi

Martı Projesi'ni eleştiren profesörün davası ertelendi

Kabataş'taki "Martı Projesi"ni eleştiren Prof. Dr. Zerrin Bayrakdar'ın yargılandığı dava Eylül'e ertelendi.
İstanbul'un yıkım projelerinden "Beton Martı" projesini eleştirdiği için hakkında dava açılan Prof. Dr. Zerrin Bayrakdar'ın yargılandığı davaya bugün devam edildi. 
 
Kabataş'ı betona gömen, denizi kazıklarla dolduran ve kıyı çizgisini tarumar eden "Martı Projesi"nin mimarı Hakan Kıran, projeyi eleştiren, projeye 'beton' diyen Prof. Dr. Zerrin Bayrakdar'a "mimarlık itibarını zedelediği" iddiasıyla 1000 liralık dava açmıştı.
 
Davanın ikinci duruşması İstanbul 17. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görüldü.
 
Duruşma 13 Eylül'e ertelendi ertelendi.
 
RANT PROJESİDİR
 
İstanbul Kent Savunması, duruşma öncesi adliye önünde basın açıklaması yaparak, hem projeyi hem de eleştirilere tahammülsüzlüğü protesto etti. 
 
"Yaşamı savunanlar değil Kabataş'ı betona gömen Mimar Hakan Kıran yargılanacak" yazılı pankart açılan eylemde, Prof. Bayrakdar bir açıklama yaptı. 
 
Bayrakdar, şunları söyledi: "İstanbul halkı için bir eziyete dönüşen Kabataş'ın bugünkü durumu yaşamasına neden olan projenin halkın yararına olmadığı, yapımının halkın ulaşım hakkına zarar vermeden nasıl yapılması gerektiği yolundaki açıklamalarımda doğrudan İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ni muhatap almama rağmen, her ne hikmetse bu projeyi bir yerde Büyükşehir Belediyesi'ne dayatan söz konusu proje müellifi Hakan Kıran tarafından şahsıma açılan tazminat davası nedeniyle buradayım. 
 
Hakan Kıran, uzmanlık alanımı gözardı ederek kulaktan dolma bilgilerle bu projeye itiraz ettiğimi belirtmiştir. Ben bir Ulaştırma Uzmanıyım, yapılmakta olan projenin ulaştırma projesi olup olmadığını anlamak benim mesleğimin gereğidir. Bu proje bir ulaştırma projesi olmayıp, projenin müellifi olduğunu söyleyen davacının kendi distopyasını kente dayatması yanında, kenti yöneten İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kentlilerin gereksinimlerini değil, kendi iktidarı için rant sağlama projesidir."
 
Projeye yönelik itirazlarını yineleyen Bayrakdar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ni de eleştirdi. Bayrakdar, "Adaleti kişileri korkutma amaçlı bir vasıtaya dönüştürmek tek kelime ile adalete, hukuka saygısızlığın geldiği son noktadır. Kentliye hizmeti odağına alması gereken Büyükşehir Belediyesi de görevini ne yazık ki halka değil yandaşlara hizmet ederek yapmaktadır" dedi.