19 Nisan 2024 Cuma

Mart ayında 25 kadın ve 3 çocuk katledildi

Mart ayında en az 51 kadına şiddet uygulandı, 12 çocuk istismara maruz kaldı, 8 adın taciz edildi, 93 kadın seks işçiliğine zorlandı. 

Bianet'in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği veriye göre mart ayında en az 25 kadın ve üç çocuk katledildi.

Mart ayında en az 51 kadına şiddet uygulandı, 12 çocuk istismara maruz kaldı, 8 adın taciz edildi, 93 kadın seks işçiliğine zorlandı. 

25 KADIN VE 3 ÇOCUK KATLEDİLDİ
19 kadın evli olduğu, ayrıldığı veya sevgili olduğu erkek tarafından katledildi. İki kadın oğlu, bir kadını babası, bir kadını akrabası katletti.

15 kadın ev içinde, 10 kadın iş yeri, ormanlık alan, sokak, hastane gibi ev dışı alanlarda katledildi. 

Kadınları katleden en az 26 fail vardı. Sadece 20 fail tutuklandı. Dört fail basına "intihar etti", bir fail "gözaltına alındı" diye yansıdı. Bir failin hukuki süreci basına yansımadı.

51 KADIN ŞİDDETE UĞRADI
Mart ayında en az 41 kadına evli olduğu ya da boşandığı erkek, sevgilisi eski sevgili şiddet uyguladı. İki kadına oğlu, bir kadına da şoför şiddet uyguladı. En az yedi kadına şiddet uygulayan erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı.

39 kadına şiddet basına yansımazken 12 kadına ayrılmak istediği, barışmak istemediği için şiddet uygulandı.

20 kadını kuaför salonu, iş yeri, otobüs, ormanlık alan gibi ev dışı alanlarda, 27 kadını ev içinde yaraladı. Erkeklerin dört kadını nerede yaraladığı bilgisi basına yansımadı.

Kadınlara şiddet uygulayan en az 51 fail vardı. Sadece üç fail tutuklandı. Faillerden 25'i hukuki süreci basına "yasal işlem başlatıldı" diye yansıdı. Altı fail gözaltına alındı. Bir fail hakkında dava açıldı. Üç failin hukuki süreci basına "aranıyor" diye yansırken, bir failin hukuki süreci "serbest bırakıldı" diye yansıdı.

93 KADIN SEKS İŞÇİLİĞİNE ZORLANDI
Şubat ayında 66 kadın seks işçiliğine zorlanmıştı mart ayında ise bu sayı 93'e yükseldi.