16 Mayıs 2024 Perşembe

Mardin'de tutsaklar için eylem: İşkence sona ersin

Mardin'de yapılan açıklamada hapishanelerde yaşanan hak ihlalleri ve işkencelerin derhal sona ermesi istendi.

Mardin Cezaevi İzlem Komisyonu, hasta tutsaklar başta olmak üzere tutsakların maruz kaldığı hak ihlallerine ilişkin açıklama yaptı. İnsan Hakları Derneği (İHD) Mardin Şubesi önünde yapılan açıklamaya siyasi parti ve demokratik kitle örgütlerinin temsilcileri ile hukukçular katıldı. "Cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri ve işkenceler son bulsun" pankartının açıldığı açıklamada metni avukat Leyla Kaya yaptı. 

Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşme ve belgeler ile iç hukukta işkencenin yasaklandığını belirten Kaya, hapishanelerde yaşanan ölümlere dikkat çekerek, işkence ve kötü muameleye karşı mücadele edeceklerini söyledi. İdare ve gözlem kurulunun bahane içerikli, taraflı ve keyfi raporları ile koşullu salıvermeden faydalanıp tahliye olması gereken yüzlerce tutuklunun tahliye edilmediğini belirten Kaya, tahliyesi gelen tutukluların tahliyesinin derhal gerçekleştirilmesi gerektiğini belirtti.

Kandıra 1 Nolu F Tipi Kapalı Hapishanesi'nde Garibe Gezer'in ölümü ile Van F Tipi Kapalı Hapishanesi'nde Şervan Can Güder'in ölümünü hatırlatan Kaya, Silivri 5 Nolu L Tipi Kapalı Hapishanesi'nde Ferhan Yılmaz'ın işkence ile öldürülmesine dikkat çekerek, "Yaşanan hukuksuzluklara derhal son verilmelidir. Adalet Bakanlığı tarafından hapishaneler ile ilgili bilgilendirmenin derhal kamuoyuna yapılması, mahpusların sağlık ve yaşam hakkının korunması yükümlülüğü ve işkence yasağı kapsamında aşı, test kiti ve tedavi imkanlarına eşit erişimin sağlanması, hasta, yaşlı ve çocuklu mahpusların derhal tahliyesinin sağlanması ve tüm mahpusları kapsayacak eşit ve adil bir infaz değişikliği gerçekleştirilmesi için yetkilileri adım atmaya, kamuoyunu da duyarlılığa davet ediyoruz. Bizler cezaevlerinin sesi olmaya ve cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerinin bir an önce son bulması için mücadele etmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

Açıklama "İnsanlık onuru işkenceyi yenecek" sloganı ve alkışlarla son buldu.