18 Mayıs 2024 Cumartesi

Mardin'de Newroz ateşleri yakıldı

Mardin Nusaybin, Kızıltepe, Savur, Dargeçit ve Derik ilçelerinde gerçekleştirilecek Newroz kutlamaları için hazırlıklar tüm hızıyla devam ediyor. Hazırlıklar kapsamında tertip komitesi ve HDP milletvekillerinin de katılımıyla halk Newroz kutlamalarına davet edildi.

"Dem dema serkeftinê ye" şiarıyla kutlanacak Newroz öncesi Mardin'in kentlerinde Newroz ateşleri yakıldı. 

DARGEÇİT
Dargeçit ilçesinde 19 Mart günü gerçekleştirilecek kutlama için HDP Parti Sözcüsü Ebru Günay ile beraberindeki heyet ilçede ziyaretlerde bulundu. İlçe merkezinde esnaf ziyareti gerçekleştirerek, bildiri dağıtan Günay ve beraberindekiler, halkı Newroz kutlamalarına davet etti. Halkın yoğun ilgisiyle karşılaşan heyet, birlikte fotoğraflar çektirip "Newroz Pîroz be" sloganları attı. İlçe merkezinin ardından heyet çalışmalarını Zivinge (Çavuşlu) köyünde sürdürdü.

DERİK
Newroz hazırlıklarının bir diğer merkezi olan Derik ilçesinde de tertip komitesi ve HDP heyeti Endewl (Kovalı), Harami (Tepecik) ve Êlaska (Konak) köylerinde çalışmalar gerçekleştirdi. Köylerde Newroz ateşleri yakılarak, etrafında halaylar çekildi. Anons araçları ile çağrıların gerçekleştirildiği köylerde, yurttaşlar kutlamalarını Newroz şarkıları ve "Bijî Newroz" sloganı eşliğinde yaptı.

NUSAYBİN
Nusaybin ilçesinde de HDP il ve ilçe yönetimi Newroz çağrıları yaptı. İlk adresleri İzmir Kadifekale'de 21 Mart 1992'de bedenini ateşe vererek, Newrozlaşan Rahşan Demirel'in mezarı olan heyet, Demirel'i anarak programlarına başladı. Mezar başında konuşan HDP Mardin İl Eşbaşkanı Perihan Ağaoğlu, "Rahşan, Kürtlerin Newroz'u ve isyanına lastik ateşleri yetmediği için bedeninin ateşe vermişti. Bugün burada onu anıyoruz" dedi. "Kawa'nın yaktığı ateş yandığı sürece kimse güneşimizi karartamaz" diyen Ağaoğlu, Newroz'a katılım çağrısında bulundu.

Heyet mezar ziyaretinin ardından ilçede Newroz bildirileri dağıtırken, yakılan ateş etrafında halaylar çekerek, kutlama gerçekleştirdi.

ARTUKLU
Artuklu ilçesinde de kutlamaların merkezi Artuklu Üniversitesi Kampüsü oldu. Kampüste bir araya gelen öğrenciler, erbaneler eşliğinde şarkılar söyleyerek, halaylar çekti. Öğrenciler, kutlama ile birlikte Mardin halkına Newroz kutlamalarına katılma çağrısında bulundu.