18 Mayıs 2024 Cumartesi

Mardin'de kafe işletmecileri yaşadıkları zorluklara ilişkin açıklama yaptı

Covid-19 salgını sürecinde iş yerlerini kapalı tutmak zorunda kalan kafe işletmecileri, Mardin'de bir kafede pandemi sürecinde yaşadıkları zorluklara ilişkin açıklama yaptı. 

Mardin'de Covid-19 salgını sürecinde iş yerlerini kapalı tutmak zorunda kalan  kafe işletmecileri, Mardin Turizm, Gastronomi, Yeme, İçme, Eğlence İşletmecileri Derneği (TURİDER) altında bir araya geldi. Dernek üyeleri, tarihi Mardin'de bulunan kafede pandemi sürecinde yaşadıkları zorluklara ilişin açıklama yaptı.

Derneğin kurucu üyelerinden Sabri Başçı, kafe işletmecilerinin pandemi sürecinde "günah keçileri" olarak ilan edildiğini belirtti. Başçı, yaşadıkları sorunları şöyle özetledi: "Yeme içme işletmelerinin ana bulaş kaynağı olduğu ile ilgili hiçbir bilimsel veri yok ama sadece biz kapalıyız. Tüm batı ülkeleri tam kapanırken ve şu an her yer açılmışken sadece Türkiye'de bir tek bizim sektörümüz kapatıldı. Ülkenin yüzde 90'ı açık, toplu ulaşım, fabrikalar, pazarlar, marketler, AVM'ler, havayolları, kapalı ortamdaki ofisler faaliyetlerine devam ederken, bizim sektörümüzdeki kimi işletmeler 15 aydır kapalı. Aksine devlet sadece bizi kapatıp, hiçbir alacağından vazgeçmedi. Turizmin ayrılmaz parçası olan sektörümüzde çalışan personelimiz aşı önceliği alamıyor."

Ülkede 70 bin işletmenin iflas ettiğine ve yüzlerce işletmeci, çalışan ve müzisyenin intihar ettiğine dikkati çeken Başçı, şöyle devam etti: "Birikmişimizi kullandık, varımızı yoğumuzu kaybettik, borç batağındayız. Ölüme terk edildik. Sektörde en çok istihdam sağlayan, kanunlara harfiyen uyan, kayıt dışı faaliyetlere asla tenezzül etmeyen, vergisini, işçisinin sosyal güvencesini günü gününe yatıran bizim gibi orta ve büyük ölçekli işletmeler hiçbir destek paketinden faydalanamadı." Başçı, iktidarı, söz konusu yaşanılan sorunların cevaplarını vermeye çağırdı. 

"Yeter artık, duyun sesimizi" diyen Başçı, iş yerlerinin açılması, personellerinin aşılanması ve işletmelerine destek verilmesi çağrısında bulundu. Başçı, kira sorunlarının çözülmesi, 2021 yılı yapılandırma ödemelerinin, kredi, vergi ve SGK ödemelerinin en yakın 2022 yılına ötelenmesi, kafe ve yeme içme sektöründeki işletmelere faizsiz kredi sağlanmasını istedi.