18 Mayıs 2024 Cumartesi

Mardin'de kadınlar yasağı tanımadı, İstanbul Sözleşmesi'ne sahip çıktı

Mardin'de Valiliğin eylem ve etkinlik yasağı kararını tanımayan kadınlar, Karayolları Parkı'nda İstanbul Sözleşmesi için açıklama yaptı.

Mardin Şahmaran Kadın Platformu, İstanbul Sözleşmesi'ne sahip çıkmak amacıyla Karayolları Parkı'nda açıklama yaptı. Mardin Valiliği'nin açıklamayı yasakladığını gerekçe gösteren polisler eylemi engellemeye çalıştı. 

Ancak kadınlar engeli aşarak parka girdi, pankart ve dövizlerini açtı. Polislerin saldırı tehdidine kadınlar, alkış ve sloganlarla yanıt verdi.

Açıklama yapan Derya Dağ İstanbul Sözleşmesi'nin maddelerini okudu, sözleşmenin çocukları ve kadınları koruduğunu belirtti. "Tek adam tarafından verilen bu karar hukuksuz ve kanun dışıdır" diyen Dağ, "Kanunla uygun bulunan bir milletlerarası sözleşmenin Cumhurbaşkanı tarafından çekilme kararı verilmesi hukuken mümkün değildir" ifadelerini kullandı.

İktidarın kullandığı dilin İzmir HDP binasında, "88 Kadın Katledildi" pankartının arkasında Deniz Poyraz'ın katledilmesine sebep olduğunu belirten Dağ, "Biz kadınlar olarak iktidarın toplumu birbirine düşürmeye, kutuplaştırmaya, ayrıştırmaya yönelik nefret ve düşmanlaştırıcı dilinden vazgeçmeye çağırıyoruz. Biz Şahmaran Kadın Platformu olarak haklarımızdan, hayatlarımızdan ve İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmeyeceğimizi bir kez bildiriyoruz" dedi.

Eylem, sloganlarla sona erdi.