25 Nisan 2024 Perşembe

Mardin'de kadın tutsaklara 6 yıl görüş yasağı

Mardin E Tipi Hapishanesi'nde tutsak kadınlara koğuş dışında yapılmak istenen sayıma karşı çıktıkları için disiplin cezaları veriliyor. Bir kadın tutsağa 6 yıl görüş yasağı, başka bir kadın tutsağa ise 210 hücre cezası verildi.

Mardin E Tipi Kapalı Hapishanesi'nde kadın tutsaklara yönelik hak ihlalleri artıyor. Gözaltında Cinsel Taciz ve Tecavüze Karşı Hukuki Yardım Bürosu avukatları Jiyan Kaya ve Jiyan Tosun, geçen hafta Mardin Cezaevi'ndeki kadın mahpusları ziyaret etti.

'PANDEMİ BAHANESİ İLE HAKLAR ASKIYA ALINDI'
Tutsakların sorunlarını bianet'e anlatan avukatlar, kadınlara yönelik baskıların ve hak ihlallerinin arttığına dikkat çekiyor. Kadınlara, sudan bahanelerle yüksek disiplin cezaları veriliğini belirten avukatlar şu bilgileri paylaştı:

"Mardin Cezaevi'ndeki kadınların tüm hakları pandemi bahanesi ile askıya alınmış durumda. Mesela kadınlar koğuşlarından çıkarılıp öyle sayım yapılmak isteniyor. Kadınlar bunu kabul etmiyor itiraz ediyorlar. Kadınlardan birine 210 gün hüsre cezası verildi.

"Kadınlardan Melek Evren'e de hücre cezası verildi. Ayrıca hasta ve hastaneye sevk edilmiyor. Başka bir mahpusa da 6 yıl görüş yasağı verildi. Her ikisi de hastaneye gitmek için başvuruyor ancak başvurularına yanıt dahi verilmiyor.

'SÜTYENLERİN İÇİNE KADAR ARIYORLAR'
"Bir de şöyle bir sorun var. Kadınlar hastaneye gidip geldiklerinde çok kötü bir şekilde karantina odasına konuluyor. Bu karantina odasının havalandırması ve penceresi yok. Yani kadınlar iki kötü durumla karşı karşıya. Ne kadar talep etseler de hastaneye sevkleri yapılmıyor. Gdenler de geri döndüklerinde çok kötü bir karantina odasına konuluyor.

"Bazılarının sağlık koşulları o kadar kötü durumda ki o odada kamayı bile göze alıp sevk olmak istiyorlar ancak yine de hastaneye götürülmüyorlar.

"Ayrıca kadınlara çıplak arama dayatılıyor. Kadınlar bu durumdan da şikâyetçi bazı kadınları sütyenlerinin içine dahi bakılıyor.”

'UYGULAMALAR KEYFİ'
Avukatlar Tosun ve Kaya, kadınlara bu kadar uzun süre görüş yasağı cezalarının verilmesinin hukuksuz olduğunu belirerek, cezaevi yönetimin bu keyfi uygulamalara son vermesi gerektiğini söyledi.  

Kadın tutsakların seslerinin kamuoyunda çok duyulmadığını belirten avukatlar, tüm insan hakları savunucularını dayanışmaya çağırdı.