19 Nisan 2024 Cuma

Mardin Belediyesi'ne atanan kayyumun yolsuzluklarına yenisi eklendi

HDP'li belediye başkanlar görevden alınarak kayyum atanan Mardin Büyükşehir Belediyesi'nde yolsuzluklara yenisi eklendi. Sayıştay denetim raporunda, belediyenin muaf olmasına rağmen DEDAŞ'a para ödediği ve akaryakıt kullanımında usulsüzlükler tespit edildi.

Mardin Büyükşehir Belediyesi'nin HDP'li eşbaşkanları görevden alındıktan sonra atanan kayyumun yolsuzlukları bitmek bilmiyor. Mardin Büyükşehir Belediyesi kayyumunun yeni yolsuzlukları Sayıştay raporuna yansıdı. Buna göre, belediye muaf olmasına rağmen Dicle Elektrik Dağıtım AŞ'ye (DEDAŞ) vergi ödemesi yaptı.

KAYYUM DEDAŞ'A 85 BİN LİRA FAZLA ÖDEME YAPTI
Kürt illerinde çiftçilere yüksek fatura bedelleri ödemeye zorlayan ve elektriklerini kesen DEDAŞ'a belediye kaynaklarının usulsüzce aktarıldığını tespit eden Sayıştay, Mardin Büyükşehir Belediyesi kayyumunun DEDAŞ'a 84 bin 907 lira 33 kuruş fazla ödeme yaptığını tespit etti.

İŞÇİLER YILLIK İZNE GÖNDERİLMİYOR
Sayıştay'ın raporunda belediye işçilerinin yıllık izin haklarının gasp edildiği tespitine de yer verildi.

İşçilerin yıllık ücretli izinlerinin kanuna uygun olarak kullandırılmadığını tespitine yer verilen Sayıştay raporunda şu bilgiler paylaşıldı: "Yapılan incelemede Mardin Büyükşehir Belediyesi'nde kadrolu işçi pozisyonunda çalışan 126 personelden 1'inin 400'den, 5'inin 200; 23'ünün 100 günden fazla ve toplamda 9991 gün kullanılmamış izinlerinin bulunduğu görülmüştür."

AKARYAKIT KULLANIMINDA USULSÜZLÜK
Sayıştay, akaryakıt alım ve tüketimine ilişkin işlem ve kayıtların Taşınır Mal Yönetmeliği'ne uygun yapılmadığını da ortaya çıkardı. Sayıştay denetiminde, akaryakıt alımının kullanıldıkça değil toplu bir şekilde yapıldığı tespit edildi.

Mardin Büyükşehir Belediye kayyumunun, kilometre karşılaştırmalı kullanım durumları, günlük, haftalık ve aylık takip edilebilmesini engelleyerek, büyük bir yolsuzluğun altına imza attığı ortaya çıktı.

DEDAŞ MÜDÜRÜ VE ESKİ KAYYUMUN YEĞENİ YOLSUZLUKTAN TUTUKLANMIŞTI
Kayyum yönetimindeki Mardin Büyükşehir Belediyesi'nde 28 Temmuz 2020 tarihinde 10 kişi yolsuzluktan gözaltına alınmış, eski kayyum Mustafa Yaman'ın yeğeni Yunus Emre Akça ve Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ) İl Müdürü ve belediye iştiraki Kent A.Ş'nin önceki kayyum döneminde Yönetim Kurulu Başkanı olan Mehmet Bulut tutuklanmıştı.