2 Mayıs 2024 Perşembe

'Maraş'ın sorumlularını ve zihniyetlerini teşhir etmeye devam edeceğiz'

Alevi Bektaşi Federasyonu İzmir Bileşenleri, İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, Maraş katliamında yaşamını yitirenleri anarak katliamı lanetledi.
Alevi Bektaşi Federasyonu İzmir Bileşenleri, İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, Maraş katliamında yaşamını yitirenleri anarak katliamı lanetledi. Alsancak Türkan Saylan kültür merkezi önünde gerçekleşen anmaya demokratik kitle örgütleri, siyasi partiler ve çok sayıda kişi katıldı.
 
Anmada konuşma yapan Narlıdere Cemevi Başkanı Mustafa Aslan, "Bu ülke nice katliamları gördü. Sadece Maraş'ta 40 yıl önce katliam olmadı. Sivas'ta, Dersim'de Suruç'ta, Ankara'da Roboski'de Gazi'de. Katliamlar şeklini değiştirerek bugün gündelik yaşamımızda farklı şekillerde devam ediyor. Çocuklarımız bu ülkede eğitim sistemiyle katlediliyorlar" dedi.
 
Maraş anmasının Valilik tarafından yasaklanmasına tepki gösteren Aslan, "Söz konusu katliamların yapıldığı günlerde Alevilere, demokratlara, solculara, sosyalistlere, devrimcilere ve Kürtlere gelince akıllarına geliyor. Bu topraklarda birlik ve beraberliği sağlayacak olan bu ülkenin aydın yüzleridir. Maraş'ta saatlerce bekleyen Maraş'a sokulmamak için bekletilen dostlarımıza selam gönderiyoruz. Onlar yalnız değil" ifadelerini kullandı.
 
Açıklamayı okuyan Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Görer, "40 yıl önce 19 ve  24 Aralık 1978  soğuk bir kış mevsimi yer Maraş ve insanlığa karşı işlenen katliamlardan biri daha tarihe kanlı harflerle yazılıyordu evet 20. yüz yıllın kerbalasıdır Maraş katliamı. Sadece farklı bir tarih diliminde ve farklı bir alanda yine aynı zihniyete sahip devlet ve siyasi erkin desteğiyle birey ve bireylerin eliyle, farklılıkların asırlardır birlikte yaşadığı Maraş'ta yeni bir Kerbela katliamını  uygulamaya koydular. Ve tabii ki katliama maruz kalanlar  insanlığın şahsında yok edilmek istenilenler solcular, aydınlar ve özelikle Alevilerdi" ifadelerini kullandı.
 
Maraş'ta yapılan katliamın yaraları ve acısının hala sıcaklığını koruduğunu kaydeden Görer, Maraş'ta yapılan katliamı anlamak Maraş'tan önce yapılan Dersim soykırımını, Koçgiri katliamını   neden ve sonuçlarını bilince çıkarılmadan Maraş'ta yapılmak istenileni anlamak mümkün olmayacağı belirtildi.
 
Halklar arası inançsal mezhepsel ve ırksal temeldeki farklılıkları ayrışmanın nedeni gibi gösterip katliamın uygulandığını söyleyen Görer, insani olan alevi toplumun talepleri anayasal hak noktasında karşılık bulmadığını, devleti yöneten siyasi erklerin ülkenin gerçeği ile yüzleşmek istemediklerini belirterek, bu nedenle benzer katliamların yaşanabileceğini söyledi.
 
Toplumsal barışın ön koşulunun Maraş ve benzeri katliamlarla yüzleşilmesi olduğuna dikkat çeken Görer, "Maraş’ta ve diğer katliamlarda yitirdiklerimizi anmaya devam edeceğimizi, sorumluları ve sahip oldukları zihniyeti teşhir etmeye devam edeceğiz. 'Eşit yurttaşlık' talebimizle toplumsal barış  mücadelesini yürüterek, demokratik ve özgür bir ülke inşa ederek, ancak yeni Maraş’ların önüne geçilebilir" ifadesinde bulundu.