1 Mayıs 2024 Çarşamba

Maraş Türkoğlu'nda hak ihlalleri sürüyor

HDP Adana Milletvekili Hatımoğulları, Osmaniye 2 Nolu T Tipi Kapalı Hapishanesi ile Maraş Türkoğlu 1 Nolu L Tipi Kapalı Hapishanesinde yaşanan hak ihlallerini Meclis gündemine taşıdı.

Osmaniye 2 No'lu T Tipi Kapalı Hapishanesinde olan mahpusların, kötü muamele ve hak ihlallerine karşın 12 Kasım tarihinde başlattıkları süresiz-dönüşümsüz açlık grevinin ardından; Maraş Türkoğlu 1 No'lu L Tipi Kapalı Hapishanesinde kalan 4 siyasi mahpusun da, askeri nizamda sayım dayatmasına karşı 25 Kasım'dan bu yana süresiz-dönüşümsüz açlık grevine başladı. Mahpuslar, yaşadıkları hak ihlallerini ve hak ihlalleri son bulana kadar eylemlerine devam edeceklerini İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesine gönderdikleri mektup aracılığı ile duyurdu.

Tutsaklar, gönderdikleri mektupta yaşadıkları hak ihlallerini şöyle sıraladı:

"12 ila 24 kişilik koğuşların varlığıyla beraber 3, 5 ile 9 kişiler olarak koğuşlarda tutulmamız. Kitap kotasının 5 ile sınırlandırılmış olması, kurum kütüphanesinin olmamasıyla bu konuda ciddi anlamda sıkıntılar yaşamamız. Depoda bulunan kitaplarımızın da bizden habersiz bir şekilde görüş günlerinde ailelerimize teslim ediliyor olması. Herhangi bir ortak faaliyet alanının olmaması (kurs, atölye vb.). Toplam haftalık faaliyet hakkımızın 10 saat olması gerekirken 40 dakika spor ile sınırlandırılması. Koridorlarda, tek sıra halinde askeri yürüyüş dayatması yapılması, koğuş giriş çıkışlarında kimlik taşıma dayatmasının olması, kabul etmediğimiz için çok acil bir durum olmasına rağmen revire çıkamıyor oluşumuz. Aileler tarafından adımıza gönderilmiş olan kargolarımızın bilgimiz olmadan tekrar geri gönderilmesi... Yazdığımız gazetelerden, herhangi bir yargı kararı ile kapatılmamış olan Yeni Yaşam gazetesinin bizlere hiçbir gerekçe sunulmadan verilmiyor olması. Kuruma kabullerde tüm dava tutsağı arkadaşlarımıza çıplak arama dayatması yapılıyor olması ve bunu kabul etmeyen tüm arkadaşlarımıza fiziki saldırı, psikolojik baskı, sözlü hakaretlerde bulunulması. Kuruma kabulden sonra geçici koğuşa alınan arkadaşlarımızın ayakta sayım vermeye zorlanması, kabul etmediğimiz için saldırıların olması, koridorlarda yüzükoyun yere yatırılarak saldırılara maruz kalmamız. Süngerli olarak tabir edilen psikolojik ve fiziki şiddetin yoğun yaşatıldığı odalarda çıplak kalacak şekilde kalmamız... Çarşaf, battaniye mevsim şartları dikkate alınmadan, kalem, saat, bağcıklı ayakkabı, kitap, radyo ile temizlik malzemeleri, masa, sandalye gibi asıl yaşamsal ihtiyaçlarda yönetmelik gerekçe gösterilerek verilmiyor oluşu... Her saat başı sigara gerekçesiyle, sigara da verilmiyor. Işıklar (aydınlatma) sabaha kadar yakılarak psikolojik baskı yapılıyor, hücrede bulunan arkadaşlarımıza ayakta sayım dayatılıyor."

Halkların Demokratik Partisi Adana Milletvekili Tülay Hatımoğulları Oruç, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün yanıtlaması istemiyle hak ihlallerini Meclis gündemine taşıdı. Hatımoğulları, Adalet Bakanına şu soruları yöneltti:

-Maraş Türkoğlu 2 Nolu L Tipi Kapalı Hapishanesinde mahpusların hak ihlali iddialarını araştırmak için soruşturma açılmış mıdır?

-Mahpuslara sebepsiz disiplin cezaları verilmesi ve idareye yapılan başvuruların yanıtsız bırakılması iddiaları doğru mudur?
-Maraş Türkoğlu 1 Nolu L Tipi Hapishanesindeki mahpuslara ayakta sayımın dayatıldığı ve mahpusların gardiyanlarca darp edildikleri iddialarını araştırmak üzere tarafınızca bir çalışma başlatılmış mıdır?

-Hapishane idaresinin keyfi uygulamalarını kabul etmeyip bunu protesto eden mahpuslara haksız disiplin cezaları verildiği ve hücre cezalarına maruz bırakıldığı iddiaları doğru mudur?

-Mahpusların hapishane idaresine yapmış olduğu başvuruların yanıtsız bırakılması iddiaları tarafınızca araştırılmış mıdır?

-5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirleri Hakkındaki İnfaz Yasası 62 Maddesine göre; "Hükümlü mahkemelerce yasaklanmamış olması koşulu ile süreli ve süresiz yayınlardan bedelini ödeyerek yararlanma hakkına sahiptir." Buna rağmen mahpusların yasaksız bir yayın olan Yeni Yaşam Gazetesini alma talepleri hangi gerekçelerle reddedilmektedir?

-Hapishanelerde uzun süreden beri devam eden ve kamuoyunda sürekli gündeme gelen hak ihlalleri karşısında Bakanlığınızın etkin bir denetim mekanizmasını hayata geçirmek ve açlık grevinde olan mahpusların taleplerini dikkate almak üzere çalışmaları olacak mı?